Uzmandan kemik erimesi uyarısı: Belirti vermez, kontrole gidin!

Kemik erimesinin hiç belirti vermeden sinsi şekilde ilerleyen bir rahatsızlık olduğuna işaret eden Op. Dr. Mutlu Güngör, "Özellikle menopoza giren 45-48 yaşının üzerindeki kadınlar dikkat etmeli. Belirti yoksa bile doktora başvurulmalı. Asitli içeceklerden uzak durulmalı ve hareketli bir yaşam tarzına geçilmeli." diye konuştu.

SAĞLIK 07.10.2022, 18:26 08.10.2022, 14:59 Hakan Öksüz
Uzmandan kemik erimesi uyarısı: Belirti vermez, kontrole gidin!

Dünya genelinde milyonlarca kişinin muzdarip olduğu kemik erimesi rahatsızlığıyla ilgili bilgi veren Op. Dr. Mutlu Güngör, "Bazı hastalıklar, oluşmaya başladıkları ilk andan itibaren ciddi belirtiler verebilir ancak kemik erimesi sinsi şekilde ilerler. Herhangi bir belirti vermediği için anlaşılması zordur. Özellikle de menopoz dönemine giren kadınlar, kemik erimesi konusunda çok daha dikkatli olmalıdır." dedi.

"Asitli içeceklerden uzak durun"

Muğla'nın Marmaris ilçesinde açtığı klinikte hizmet veren Op. Dr. Mutlu Güngör, "20 yıldır burada sağlık hizmeti veriyorum. Belli bir yaşın üzerindeki kadınlara aynı uyarıyı yapıyorum. Kemik erimesi, belli bir yaştan sonra etkisini daha çok hissettiriyor. Bu hastalığın önüne geçebilmek ve mücadele edebilmek için beslenme çok önemli. Süt ve süt ürünlerini tavsiye ediyoruz. Asitli içeceklerden ise kesinlikle uzak durulmalı." ifadelerini kullandı. 

Kemik erimesinin nedenleri

Kemik erimesinin, halk sağlığı açısında ciddi bir tehlike teşkil ettiğini kaydeden Güngör, "Belli bir yaşın üzerindeki çoğu kişide kemik erimesi rahatsızlığı ile karşılaşıyoruz. Bu rahatsızlık nedeniyle kırıklar oluşuyor. Çoğu kişi bu nedenle yatağa bağımlı hale geliyor. Kötü beslenme, temiz hava eksikliği ve hareketsiz yaşam, kerim erimesine davetiye çıkarıyor. Diğer hastalıklar gibi belirti vermiyor. Oldukça sinci şekilde ilerliyor ve birden kendini gösteriyor." diye konuştu.

"Menopoza giren kadınlar, 1 yıl sonra kemik ölçümü yaptırmalı"

Güngör, "Belli bir yaşın üzerindeki herkes, bu rahatsızlığın pençesine düşebilir. Oldukça sinsi bir rahatsızlık olan kemik erimesine karşı özellikle de 45-48 yaşına giren kadınlar daha dikkatli olmalı. Bu yaş aralığındaki kadınlar, herhangi bir şikayeti olmasa da uzman hekimlere giderek kontrollerini yaptırmalı. Menopoza giren kadınlar, yaklaşık 1 yıl sonra kemik ölçümü yaptırmalı. Bazen gençleri de etkileyebildiğini belirtmek gerekir. Ailenizde kemik erimesi rahatsızlığından muzdarip kişiler varsa, siz de kontrol yaptırmalısınız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)