Uzmandan düşük tansiyon uyarısı: Organlara zarar verebilir!

Uzman Doktor Ezgi Polat Ocaklı, düşük tansiyona neden olan etmenleri, belirtileri ve yapılması gerekenleri sıraladı. Birçok kişide düşük tansiyonun belirti vermediğini hatırlatan Ocaklı, "Kan basıncı ani şekilde düşünce organlara yeteri kadar kan gidemez. Bu durumda organlar zarar görebilir. Düşük tansiyon ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır." dedi.

SAĞLIK 26.09.2022, 15:28 Hakan Öksüz
Uzmandan düşük tansiyon uyarısı: Organlara zarar verebilir!

Kan basıncının 90/60 mmHg değerinin altına inmesiyle birlikte ortaya çıkan düşük tansiyon, tıpta "hipotansiyon" olarak adlandırılıyor. Düşük tansiyonun birçok kişide belirti göstermeden ortaya çıktığını kaydeden uzmanlar, uyarılarda bulunuyor. Edinilen bilgilere göre düşük tansiyon sorunu olan kişilerde yorgunluk, bulanık görme, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yemeklerden sonra, uzun süre yatar konumda veya ayakta kalınca da tansiyon düşebiliyor.

Tansiyon nedir?

Uzman Doktor Ezgi Polat Ocaklı, düşük tansiyonla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde görev yapan Ocaklı, düşük tansiyonun nedenlerine değindi. Çeşitli kalp rahatsızlıklarının dışında sıvı veya kan kaybı nedeniyle tansiyonun düşebileceğini kaydeden Ocaklı, "Her kalp atışında vücuttaki kan, atardamarlara baskı uygular. Bu baskıya kan basıncı, yani tansiyon denir." dedi.

Kan basıncı neden düşer?

Düşük tansiyonun birçok kişide belirti vermediğini aktaran Ezgi Polat Ocaklı, "Ortostatik hipotansiyon dediğimiz durum, en fazla karşılaşılan düşük tansiyon çeşididir. Uzun süre yatakta durmak ya da ayakta beklemek, buna neden olabilir. Yemeklerden sonra da ortaya çıkabilir. Diyabet ve parkinson gibi bazı rahatsızlıkların, kan basıncının düşmesine neden olabildiği biliniyor. Hamilelik ve yaşlanma da düşük tansiyona yol açan durumlardandır. Düşük tansiyon ciddiye alınmazsa organlarda bozulmalara neden olabilir. Kan basıncı ani şekilde düşünce organlara yeteri kadar kan gidemez. Yani hayati tehlike söz konusu olabilir." ifadelerini kullandı.

Düşük tansiyon sorunu olanlar ne yapmalı?

Sık sık tansiyonu düşen kişilerin doktora başvurması gerektiğini kaydeden Uzman Doktor Ezgi Polat Ocaklı, "Düşük tansiyonun tedavisine hastanın durumunu inceleyen doktor karar verir. Yaşam tarzında değişiklikler önerilir. Sıvı ve tuz alımını artırmak, ayağa kalkarken yavaş hareket etmek, yemek sonrası dinlenmek, karbonhidrat miktarını azaltmak ve geç saatlerde kafeinli içecekler tüketmemek gerekir. Uygun bir ilaç tedavisiyle düşük tansiyonun neden olduğu olumsuzluklar azaltılabilir." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)