Uzman isim açıkladı: Lassa ateşi nedir, nasıl korunur?

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak yayılan koronavirüs salgını tüm dünyaya yayılırken, başka bir salgın haberi de Batı Afrika'dan geldi. Nijerya'da kanamalı "lassa ateşi" salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 41 oldu. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "lassa ateşi" salgınına ilişkin tüm merak edilenleri açıkladı. 

SAĞLIK 30.01.2020, 15:48
Uzman isim açıkladı: Lassa ateşi nedir, nasıl korunur?

Salgınlar tüm dünyayı kasıp kavurmaya başladı. Çin'de ortaya çıkan ve şimdiye kadar 170 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan koronavirüs salgının ardından, Nijerya'dan da başka bir salgın haberi geldi. 

Nijerya'nın 19 eyaletinde Ocak ayından beri 258 vaka tespit edildiği ve 41 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Hayatını kaybedenlerin arasında sağlık görevlilerinin de yer aldığı ifade edildi. 

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, "lassa ateşi" salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

"Kanamalı ateşe ve ölüme neden oluyor"

Yılmaz, lassa virüsünün ilk olarak fare dışkısından insanlara geçtiğini kaydetti. Yakın temasla bulaşan virüsün kanamalı ateşe ve ölüme neden olduğunu aktaran Yılmaz, "Virüs daha önce de Gana, Togo ve Liberya gibi ülkelerde görülmüştü. Lassa ateşi adını ise 1969’da ilk kez görüldüğü Nijerya’nın Lassa bölgesinden alıyor. Ülkede geçen yılki salgında 170 kişi hayatını kaybetmişti." dedi. 

"Türkiye'yi etkileyen bir durum yok"

Lassa virüsünün Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin Yılmaz, "Virüsler her an her ülkede çıkabileceği gibi her ülkeye de sıçrayabilir. Lassa virüsü açısından Türkiye'yi etkileyen bir durum yok. Nijerya açısından daha doğrusu Batı Afrika ülkelerini etkileyen bir virüs. Sıçanlarla, sıçanların idrarı ve dışkısı ile bulaşıyor. Bunlarla temas eden insanlar ve gıdalar ciddi risk taşıyor. Bu bağlamda virüsün başka ülkelere taşınmasını konuşursak virüsün saptandığı ülkelerde bulunanlar kendi ülkelerine döndüğü zaman virüsü getirebilirler. Buna dikkat etmek gerekir. Tıpkı koronavirüs gibi." ifadelerini kullandı. 

"Ciddi biogüvenlik önlemleri alınmalı"

Yılmaz, lassa virüsünden korunma yöntemlerine ilişkin, "Bütün virüsler için öncelikle kişisel hijyen çok önemli. Diğer yandan, virüsün çıktığı yerde virüsün başka yere sıçramaması için (Hem hayvanlara hem insanlara) dikkatli olmak gerekiyor. Virüsün kökeni tespit edilip bu doğrultuda çalışmalar yapmak lazım. Burada da ticaretten tutun da insan hareketlerine kadar hayvan hareketlerine kadar uzanan bir önlem söz konusudur. Ciddi biogüvenlik önlemleri; yani hijyen, dezenfekte, maske takma bunların hepsi biogüvenliğe giriyor. Bu tedbirler alınırsa virüsün bir yerden başka bir yere, bir ülkeden başka bir ülkeye sıçraması engellenmiş olur." açıklamasını yaptı. 

"Hasta yoksa niye maske ile dolaşsın insanlar?"

Virüsün çıktığı yerde başkalarına bulaştığını aktaran Yılmaz, "Eğer hasta yoksa niye maske ile dolaşsın insanlar? Şüpheli ve hasta insanlara yakın yerlerde yakın temas ile başlıyor. O ortamda solunum yoluyla bulaşıyor. Buna dikkat etmek lazım. Şüpheli hasta, bölge, ülke, yer... Bu konuya dikkat ederek maske takıp takmamaya karar vermek lazım." diye ekledi. 

Yorumlar (0)