Uzman doktordan koronavirüse karşı 'bağışıklık' uyarısı...

Gastroentoloji Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, yapılan bilimsel çalışmaların vitamin ve mineral açısından tamamlanan bir vücudun koronavirüsün viral yükünü azaltması açısından hastaya büyük bir etkisinin olabileceğinin iddia edildiğini kaydetti.

SAĞLIK 03.12.2020, 14:51
Uzman doktordan koronavirüse karşı 'bağışıklık' uyarısı...

Gastroentoloji Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar sonucunda vitamin C, D ve E'nin yanında ilaveten omega-3 ve çinko yağ asitlerinin günlük olarak tavsiye edilen düzeylerde tüketilmesinin koronavirüsün viral yükünü ve hastanelerde kalınma süresini azaltıp hastalarda olumlu etkisinin bulunabileceğinin ifade edildiğini söyledi.

Doç. Dr. Tanoğlu yapmış olduğu açıklamada, 2020 senesinde damgasını vuran ve dünyanın neredeyse tamamını etkisi altına alan pandeminin küresel bir halk sağlığı problemi olduğunu ifade etti.

İlk olarak 2019 senesinin sonlarında Çin Vuhan'da az sayıdaki insanda çıkan bu virüsün bütün dünyayı etkileyebileceğinin başlangıçta hemen hiç kimse tarafından tahmin edilemediğini söyleyen Tanoğlu, özellikle akciğerleri ve solunum yollarını etkileyerek nefes almada güçlüğe sebep olan hastalığın ilerleyen zamanlarda bütün vücudu kötü bir şekilde etkileyebileceğinin anşalıdığını kaydetti.

Vakaların yüzde 14'ü ağır bir şekilde geçiriyor koronavirüsü!

Tanoğlu yaptığı açıklamada, diğer pek çok enfeksiyöz hastalık dikkate alındığında yüksek ölüm oranlarının koronavirüste fazla olmasının topyekün bütün insanlığı bu enfeksiyona ilişkin savaşma ve koruma tedbirleri almak amacıyla yeni çareler aramaya ittiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Koronavirüsler insanlarda ve hayvanlarda hastalığa sebep olabilecek türde büyük bir virüs ailesidir. Bu ailenin içerisindeki koronavirüs hastalığının belirtileri ise çok hafiften şiddetliye kadar çok geniş bir alanda farklılıklar gösterebilir.

Halsizlik, ateş, kuru öksürük, kas ağrısı, zatürre, solunum sıkıntısı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasıyla hastalık seyrini gösterebiliyor. Doğrulanan vakaların yaklaşık olarak yüzde 80'lik kısmı hafif veya orta şiddette bir klinik tabloya sebep olurken, yaklaşık olarak yüzde 14'ü ise şiddetli birtakım etkilere ve yüzde 5-6'lık kesimi ise kritik olan belirti ve gidişatlara sahiptir ve ayrıca 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerde şiddetli bir şekilde hastalığın geliştirme riski de çok yüksek düzeylere ulaşabilmekte.

Şimdiye dek koronavirüs için onaylanan ve bütün dünyada kabul görmüş bir tedavi yöntemi bulunmuyor fakat sosyal mesafeye uymak, genel olarak hijyen kurallarını eksiksizce yerine getirmekle maskeyi takmak gibi hastalıktan korunmaya ilişkin atılan stratejik yöntemler, koronavirüsü azaltmak için en iyi ve en güncel yöntemlerdendir."

Koronavirüsten korunmak ve bağışıklığı güçlendirmek için dikkat edilmesi gerekenler...

Koronavirüsten mümkün olduğunca korunabilmek ve bağışıklığı güçlendirebilmek amacıyla yapılması gerekenlere ilişkin konuşan Tanoğlu şunları söyledi:

"Son dönemlerde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, kişilerin sağlıklı yaşam tarzının yanında doğal olarak beslenme düzeni oluşturdukları zaman da koronavirüse karşı etkin bir destekleyici rol oynayabildiğini ortaya koydu. C vitamini, D vitamini ve E vitamininin yanında çinko ve omega-3 yağ asitlerinin günlük olarak tavsiye edilen miktarlardaki düzenli olarak kullanılmasının koronavirüste hastanın viral yükü ve tedavi sürecinde hastanede kalış süresini azaltıp hastalığın seyrine ilişkin yararlı bir etkiye sahip olabileceği iddia ediliyor.

Bu söz konusu mineraller ve vitaminler antioksidan özellikleri ve immünomodülatör, yani vücudun bağışıklığını kuvvetlenidirip bağışık arttıran etkileriyle biliniyorlar. Başka bir ifadeyle mineral ve vitamindeki eksiklikler, bağışıklık fonksiyonunda bozukluğa sebep olabiliyor ve koronavirüs enfeksiyonuna dair yatkınlığı arttırabiliyor."

Dengeli ve sağlıklı beslenmek koronavirüse karşı etkili

Alpaslan Tanoğlu, minerallerin ve vitaminler beslenmeyle ilişkilendirilmiş yetersizliğinin, daha çok ilerik yaşlardaki bireylerde ve kronik rahatsızlığı bulunan beslenme bozuklukları olan kişilerde gözlendiğini ve bu durumun koronavirüs için artan bir risk faktörü oluşturduğunun öne sürüldüğü ve bunların yanında ilaveten bu durumun hayati bir tehlike oluşturduğunun da düşünüldüğünün altı çizildi.

Fakat dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenilmeyen ve hayat tarzında değişiklikler gerçekleştirilmeyen bir yaşamda, bireylerin hastalıklara ilişkin savunmasızlaştığını kaydeden Tanoğlu, "Bütün bu faktörler değerlendirildiğinde koronavirüse karşı bağışıklığı koruyup desteklemek amacıyla, sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymanın yanında, düzenli ve yeterli bir şekilde uyumak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme ve diyetin yanında özellikle yetecek kadar C vitamini, D ve E vitamininin yanında omega-3 yağ asitlerinin ve çinkonun alınması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)