Uyuz hastalığından korunma yöntemleri!

Uyuz hastalığının belirtiler ve tedavi uygulaması hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Serkan Demirkan, korunmak için yapılması gerekenlerden bahsetti.

SAĞLIK 02.06.2022, 10:31 03.06.2022, 09:10 Hakan Öksüz
Uyuz hastalığından korunma yöntemleri!

Uyuz hastalığı, özellikle de havalandırmanın yetersiz olduğu toplu yaşam alanlarında görülüyor. Deride döküntü ve kaşıntı gibi belirtilerle başlayan hastalık, insandan insana geçebiliyor. 

"Cinsel temas yoluyla bulaşabiliyor"

Sarcoptes uyuz böceğinin neden olduğu hastalık hakkında bilgilendirme yapan Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Serkan Demirkan, korunma yöntemlerinden bahsetti.

Sarcoptes Scabiei Hominis adlı bir bir eklem bacaklının, hastalığa yol açtığını söyleyen Demirkan, "Bu böcek, gözle fark edilemiyor. Her yaşta ortaya çıkabilir. Cinsel temas ya da ortak eşyaların kullanılması nedeniyle bulaşabiliyor."dedi.

Nasıl belirtiler görülüyor?

Hastalığın kalabalık ortamlarda sıklıkla görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Serkan Demirkan, "Sarcoptes paraziti, bulaştığı insanda 3-6 hafta arasında bir kuluçka dönemi geçiriyor. Bağışıklığı zayıf kişilerde ağır semptromlara yol açıyor. Sıcak duş sonrası kaşıntının artması, hastalığın belirtilerinden biri. En çok bel bölgesinde, koltuk altlarında, kulak arkalarında ve parmak aralarında yuva yapıyor. Deride kabuklu lezyonlar oluşuyor, küçük kabarcıklar görülüyor." ifadelerini kullandı.

Korunmak için neler yapılmalı?

Uyuz hastalığının tedavisinde merhem ve krem gibi ilaçların kullanıldığını aktaran Demirkan, "Çarşaf ve yorgan örtülerini en az 60 derecede yıkamalısınız. Hastalığın tedavisinde başarıya ulaşılsa bile belirtiler 6 hafta boyunca sürebilir. Hijyen, en önemli korunma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Başka insanların kişisel eşyaları kesinlikle kullanılmamalı." dedi.

Yorumlar (0)