Uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Uyuz hastalığı belirtileri

Uyuz hastalığı ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Uyuz hastalığı nedir? Uyuz hastalığı belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığı neden olur, nasıl bulaşır? Hayvandan insana uyuz geçer mi? Uyuz hastalığı tedavisi nasıl yapılır? Uyuz hastalığı kaç günde geçer? İşte yanıtlar...

SAĞLIK 05.10.2022, 12:49 06.10.2022, 09:04 Hakan Öksüz
Uyuz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Uyuz hastalığı belirtileri

Uyuz hastalığı ile ilgili doğru bilgileri arayan vatandaşlar, vücutlarında gözlemledikleri bazı belirtilerin uyuz hastalığı nedeniyle olup olmadığını öğrenmeye çalışıyor. Uyuz hastalığı neden olur? ya da hayvandan insana uyuz geçer mi? gibi soruların cevapları aranıyor. Uyuz hastalığı ile ilgili merak edilenleri derledik.

Uyuz hastalığı nedir?

Uyuz hastalığı nedir? sorusunun yanıtını arayan vatandaşlar, internetteki bilgi kirliliğinin içinde doğru yanıtlara ulaşmaya çalışıyor. Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei adı verilen böceklerin sebep olduğu bir rahatsızlık türüdür. Hastalığa neden olan 8 bacaklı mikroskobik böcekler, yumurtalarını insan derisine bırakmaktadır. Bu yumurtalar, deride alerjik bir tepkimenin oluşmasına yol açar. Bu hastalık, deride döküntü ve kaşıntılarla ortaya çıkmaktadır.

Uyuz hastalığı belirtileri

Uyuz hastalığı belirtileri merak ediliyor. Bazı kişiler, farklı sebeplerden kaynaklanan kaşıntı ve döküntüleri, uyuz hastalığının neden olduğu belirtilerle karıştırabiliyor. Peki uyuz hastalığı belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığı bulunan kişilerde özellikle de geceleri ciddi bir kaşıntı görülür. Hastalığın ilk aşamasında sinek ısırığı gibi görünen küçük yaralar, zamanla vücudu kaplar. Deride gözlemlenen "uzun çizgiler halindeki oyuklar", uyuz hastalığının en belirgin semptomlarından biridir. Bu oyukların içinde dişi uyuz böceği tarafından bırakılan 10-25 civarında yumurta vardır.

Uyuz böcekleri, vücudun belli bölgelerini daha çok tercih ederek yumurtalarını buralara bırakmaktadır. Genellikle avuç içi, yüz, baş-boyun, el bileği, göbek çevresi, cinsel organlar ve göğüs gibi vücut bölgelerinde ortaya çıkar. 

Uyuz hastalığı neden olur?

Uyuz hastalığı neden olur? sorusunun yanıtı da aranıyor. Uyuz hastalığı, "sarcoptes scabiei" isimli mikroskobik böceğin, cilt üzerine yumurta bırakması nedeniyle oluşur. Bırakılan yumurtalar, zamanla ciddi kaşıntıya yol açar. Hijyenik olmayan ortamlarda yaşamak ve başkalarının kişisel eşyalarını kullanmak, uyuz hastalığının nedenleri arasındadır.

Uyuz hastalığı nasıl bulaşır?

Peki uyuz hastalığı nasıl bulaşır? Başkalarıyla paylaşılan havlu, giysi ve yatak örtülerinden uyuz bulaşabilmektedir. Uyuz hastalığının, tokalaşma ve dokunma gibi kısa süreli cilt temasları nedeniyle bulaşma ihtimali düşüktür. Cilt temasının uzun sürmesi ve uyuz hastalığı bulunan kişilerle aynı koltukta oturmak, uyuzun bulaşma yolları arasındadır. Uyuz hastalığı, bir cinsel partnerden diğerine kolaylıkla geçebilir.

Hayvandan insana uyuz geçer mi?

Evcil hayvanı olanlar veya sahiplenmek isteyenler, hayvandan insana uyuz geçer mi? sorusunun yanıtını arıyor. Hayvandan insana uyuz geçmez. Çünkü insanlarda uyuza yol açan böcek ile hayvanlarda uyuza yol açan böceğin türü aynı değildir. Hayvanlardan insana bulaşması halinde bile bu uyuz böcekleri kısa sürede ölmektedir. 

Uyuz hastalığı tedavisi

Uyuz hastalığı tedavisi için öncelikle hastalığın uzman bir doktor tarafından teşhis edilmesi gerekir. Uyuz hastalığı kendiliğinden geçmez. Hastalığın geçmesi için ilaç tedavisine ihtiyaç vardır. Doktor tarafından verilen krem ya da losyon, baştan ayağa vücuda sürülür. Bu krem, 14 saat bekletildikten sonra yıkanarak vücuttan temizlenir. Bazen uyuz hastalığı tedavisi için hap verilebilir. Bu haplar, genellikle üç gün içinde tüketilir. 

Uyuz hastalığı kaç günde geçer?

Peki uyuz hastalığı kaç günde geçer? Uyuz hastalığına neden olan böcek, uzman doktor tarafından verilen krem ve haplar yardımıyla kısa sürede yok edilir. Uyuz hastalığına yol açan yumurtalar tamamen yok olsa bile kaşıntı 2-6 hafta sürebilir. 

Yorumlar (0)