Uyuz alarmı devam ediyor

Kaşıntıyla ortaya çıkan ve son 6 ayda görülen vakaların 5 kat arttığı açıklanan "uyuz" hastalığı konusunda uzmanlar hijyen uyarısı yapıyor.

SAĞLIK 07.01.2020, 15:42 07.01.2020, 15:46
Uyuz alarmı devam ediyor

Kaşıntıyla anlaşılan uyuz hastalığı vakalarının son dönemde İstanbul'da artan bir şekilde rastlanması üzerine uzmanlar hastalıktan korunmaları için vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kıyafetlerden, çarşaftan hatta basit bir temastan bile bulaşabilen uyuz hastalığından korunmak için hijyen konusuna vurgu yapıldı.

Bilgilendirme yapılıyor

İstanbul Eczacı Odası, İstanbul genelinde uyuz vakalarının artış göstermesi nedeniyle "Hasta Bilgilendirme Broşürü" hazırladı. Kaşıntı, deride kabarıklık ve yaralarla kendini gösteren uyuz hastalığıyla ilgili tedbir ve tedavi yöntemleri hazırlanan broşürde anlatıldı. İstanbul Eczacı Odası, ortak kullanılan havlu, giysi gibi eşyaların risk yarattığını ifade ediyor.

Hastalık nasıl yayılıyor?

Hastalık, aile bireyleri gibi yakın fiziksel temas halinde olan kişiler arasında hızla yayılıyor. Uyuz, hastalığı taşıyan kişi ile doğrudan ve uzun süreli cilt teması ile bulaşıyor. 10 dakika kadar süren cilt teması, aynı yatakta uyumak, cinsel ilişki bulaşma için en yüksek riski oluştururken el sıkışmak bulaşma için daha düşük risk taşıyor. Kıyafetler, çamaşır, çarşaf, havlu gibi malzemelerin ortak kullanımı ile de uyuz hastalığı bulaşabiliyor.

Okullar, huzurevi, askeri kışla, bakımevi gibi toplu yaşam alanlarında uyuz daha hızlı yayılıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda hastalığın bulaşması daha kolay oluyor ve hastalık daha şiddetli seyrediyor.

İlaç sıkıntısı yaşandı

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu salgınla ilgili açıklamasında, “İlaç firmaları, uyuz artışını öngörmedikleri için ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Birçok ilaç piyasada yok. Önceden 100 kutu ilaç talep edilirken şimdi 500 kutu talep var. Hazır ilaçlar bulunmadığı için de bizim hazırladığımız ilaçlar doktorlar tarafından öneriliyor. Ama ilaç tedavide tek başına çözüm değil. Kökünü kurutmak gerekiyor. Bunun da başlıca şartı, hijyen. Hasta iyileşse bile, evdeki yorgan, giysi ve benzeri şeyler kaynar suyla yıkanmazsa uyuz ortadan kalkmaz.” ifadelerini kullanmıştı. Sarıalioğlu, son 6 ayda uyuz vakalarının 5 kat arttığını da sözlerine eklemişti.

Uyuz nedir?

Uyuz hastalığı, insandan insana bulaşabilen, scabiei adı verilen bir parazitin neden olduğu kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülen, şiddetli kaşıntı ve kırmızı kabarcıklarla seyreden hastalık bulaşıcı özellik taşıyor.

Yorumlar (0)