Uykuya dikkat! Kalp krizini tetikliyor

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Karabacak, 6 saatten az uyumanın ve zararlı alışkanlıkların kalp hastalıklarına sebep olabileceğini belirtti.

SAĞLIK 14.04.2022, 14:20 14.04.2022, 15:09
Uykuya dikkat! Kalp krizini tetikliyor

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ahmet Karabacak, günlük 6 saatlik süreden daha az ve kalitesiz uyku halinin olması kalp hastalıklarına sebep olabileceğini belirtti. Zararlı alışkanlıkların ve yiyeceklerin kalp krizini yaşını düşürdüğünü belirten Dr. Ahmet Karabacak, “20 yaşının üzerinde ki kişilerin kalp taramalarını düzenli bir şekilde yaptırması gerekiyor” şeklinde bilgi verdi.

Kalp krizi dünyada en çok görülen ölüm sebebi

Dr. Ahmet Karabacak, kalp hastalıklarının tüm dünya genelinde en sık yaşanan ölüm sebeplerinden birisi olduğunu belirterek, kalp hastalıkları akla gelince öncelikli olarak kalp krizinin en büyük belirtisi olan göğüs ağrısının akla geldiğini belirtti. Kalp krizine zemin oluşturan etkenlerden şeker hastalığı, şişmanlık, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam, yüksek kolesterol, kalitesiz ve yetersiz uyku gibi durumlardan yaşanabileceğini söyleyen Dr. Karabacak, “Kişiyi sıkıştırıcı şekilde 10 dakikadan fazla süren, belirli bir efor harcandığında belirti gösteren ve çoğunlukla dinlenildiğinde geçen, çeneye, boyuna ve sol omuza etki eden bir göğüs ağrısı olarak ortaya çıkar. Öncelikle bu durum kalp damar tıkanıklığı olarak düşünülür. Kalp damarlarının tıkanması sebebiyle kalp krizi meydana gelen hastalık durumunu belirtir. Kalp krizi teşhisi belirli testlerle teyit edildikten sonra kişiye anjiyografi işlemi uygulanır. Bu işlem yapıldıktan sonra tedavi sürecine girilir” şeklinde bilgi verdi.

Gece uykusuna dikkat

Gece alınan uykunun kalitesiz ve yetersiz olması kalp hastalıklarına davet çıkardığını açıklayan Karabacak, “Gece uykusuna önemle yer açmak istiyorum. Kardiyoloji alanında uykunun önemi yeni bir durum. Kalitesiz uyumak ve günde 6 saatten düşük bir süre uyumak kalp hastalıklarına yer hazırlıyor. Düzenli alınan gece uykusu kalp hastalıklarından korunmamızı sağlayacaktır. Kalp hastalıklarına olanak sağlayan başka birçok etmen bulunuyor. Örnek olarak hareketsiz yaşam, sigara tüketmek sürekli hazır gıda ile beslenmek gibi durumlarda mevcut” dedi.

Akdeniz tipi beslenmek kalp krizinden koruyor

Kalp hastalıklarından kendimizi korumamız için nelere dikkat edeceğimize dikkat çeken Karabacak, “Düzenli olarak yapılacak fiziksel aktiviteler kalp krizini engellemesi açısından önemli bir etkiye sahip. Günlük olarak yarım saat en az olacak şekilde fiziksel aktiviteler yapılmalı. Fiziksel aktivitenin haricinde tuz kısıtlaması, Akdeniz tipi beslenme ve 6-7 saat gece uykusu, önemli denebilir. Kalp sağlığının korunması açısından dikkat edilmesi gereken diğer bir etmen beslenmedir. Kalp sağlığı için Akdeniz tipi beslenmek önemli bir rol oynuyor. Akdeniz tipi beslenme de meyve, sebze, mantar ve balık yoğunluklu beslenme tarzıdır. Bu beslenme şeklinde hamurlu, yüksek kalorili ve şekerli yiyecekler yer almaz. Akdeniz tipi beslenme kalorisi düşük ve tuz oranı azaltılmış bir tüketim çeşitlerindendir. Akdeniz tipi beslenmeyi hastalarımıza da öneriyoruz” şeklinde bilgi verdi.



Zararlı alışkanlıklar hastalık yaşını düşürdü

Edinilen zararlı alışkanlıkların kalp hastalıklarında yaş ortalamasını indirdiğini ve hastalıkların görülme aralığında yükseliş olduğunu söyleyerek, açıklayan Karabacak, “Normalde kalp ve damar hastalıklarının görülme oranı yaşla birlikte yükselir. Son 10 yıla bakıldığında daha genç yaşlarda da kalp hastalığının görülme oranı arttı. Hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesi, zararlı davranışların yoğunlukla görülmesi, beslenme düzeninin çoğunluğunun hazır gıda haline gelmesi önemli etkenler arasında yer alıyor. Genç yaştaki kişilerin kalp hastalıklarını daha çok görmeye başladığımız için bu yaş aralığında ki grubun da kalp sağlığı yönünden taramalarının yapılması gerekiyor. 20 yaşını geçmiş kişilerin senede bir defa kalp sağlığı taramasından yaptırması gerekiyor.” dedi.

Yorumlar (0)