Uyku apnesi konusunda ciddi bir uyarı yapıldı!

Uyku apnesinin etkileri hakkında Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık açıklama yaptı. Işık, uyku apnesinin; kalp krizi, uykuda ani ölüm, felç, yüksek tansiyon, diyabet ve buna bağlı olarak trafik kazalarına neden olabileceğini belirtti.

SAĞLIK 13.03.2021, 17:52 14.03.2021, 16:49
Uyku apnesi konusunda ciddi bir uyarı yapıldı!

Uyku apnesi, insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden bir boyuta bulaştı. Uykuda solunum durması olarak nitelendirilen uyku apnesi, kilolu kişilerde sık görülmekle beraber boyun kalınlığına göre de fark gösteriyor. Uyku apnesinin riskleri arasında Tiroid hastalıkları, alkol kullanımı, bazı uyku yapıcı etkisi olan ilaçlar, ileri yaş ve kadınlarda menopoz döneminin erken gelmesi bulunuyor.

Pandemi döneminde riski daha çok arttı

Hayatı ciddi bir şekilde tehdit eden uyku apnesi, boyun kalınlığının erkeklerde 43, kadınlarda 38 cm’nin üstünde olması durumunda da harekete geçiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, uyku apnesinin yüzde 5 civarında görüle sıklığına sahip olduğunu ve özellikle pandemi döneminde evde kalmak ve kilo artışı nedeniyle bu oranın artışının gerçekleştiğini belirtti. Uykuda ani ölüm ve kalp krizine de neden olan uyku apnesi, aşırı uykulu bir hal nedeniyle bu şekilde araba süren kişilerin kaza yapma riskini de artırıyor.

Ağır vakalarda CPAP tedavisi öneriliyor

Solunumun 10 saniyeden fazla durmasıyla beraber beliren uyku apnesi, vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olan kişilerde daha etkili bir hal alıyor. Merda Erdemir Işık, uyku apnesinin sayısının saatte 5-15 arası ise hafif, 15-30 arası ise orta, 30'un üstünde ise ağır uyku apnesi olarak tanımlandığını belirtti. Ağır uyku apnesi olan kişilere ise CPAP tedavisi öneren Işık, solunum cihazı tedavisi tek tedavi seçeneği olduğunu ve tedavi sağlanmazsa yıkıcı sonuçların doğabileceği belirtiliyor.

Yorumlar (0)