Ünlü fast food markalarında bulundu: Kısırlık ve kanser yapıyor

Yeni bir fast food araştırması, yediklerimizden endişelenmemiz gerektiğini belirtiyor. İçeriğinde zehirli kimyasallar bulunan yiyecekler, yalnızca kolesterol, karbonhidrat ve yüksek kalori içermiyor. ABD’li bilim insanları dürüm, pizza ve hamburger gibi fast foodların tiroit yetmezliği, kısırlık ve kanser yaptıklarını ifade ediyor. 

SAĞLIK 29.10.2021, 15:28 29.10.2021, 15:57
Ünlü fast food markalarında bulundu: Kısırlık ve kanser yapıyor

ABD George Washington Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre pizza, dürüm ve hamburger gibi fast food ürünler yalnızca karbonhidrat, yağ ve tuz içermekle kalmıyor. Bu yiyecekler aynı zamanda plastiklerin esnek hale getirilmesinde kullanılan ftalatları da içeriyor.  

Sayısız sağlık sorununa sebep oluyor 

Sanayide sık sık kullanılan ftalat, sabun ve şampuan kaplarında ve vinil döşemelerde kullanılıyor. Bu madde kanser, kısırlık, karaciğer hasarı, astım, tiroit, küçük testis, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, davranış sorunları ve daha pek çok sayısız sağlık sorununa yol açıyor. 

Çocuklar daha fazla tehlikede 

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) araştırmalarına göre insanların ftalat içeren ve hatta buna temas etmiş ürünleri tüketmesi, zararlı kimyasallara doğrudan maruz kalması anlamına geliyor. Ftalat maddesinin kullanıldığı yiyeceklerin üretildiği mekanların havasına karışan partiküller, özellikle çocukların savunmasız kalmasına sebep oluyor. Diğer yandan CDC, çocukların her buldukları nesneyi ağızlarına götürmesinden dolayı daha fazla tehlikede olduklarını ifade ediyor. 



Bilimsel bir dergide yayınlanan çalışmalara göre araştırmacılar, en fazla pazar payına sahip olan ünlü markaların restoranlarını ziyaret etti ve patates kızartması, tavuk yemekleri, pizza, hamburger, sandviç gibi ürünlerini tattı. Beyaz ve kırmızı etlerle yapılan yiyeceklerde daha fazla ftalat bulunduğu tespit edilirken patates kızartması ve pizzadaki ftalatın daha düşük seviyede olduğunu aktardı. 

Yiyeceklerin yüzde 81’i astım krizini tetikliyor 

Araştırma sonuçlarına göre tüketilen ürünlerin yüzde 81’i astım krizlerini tetikleyen DnBP isimli bir tür ftalat içeriyor. Ayrıca bu yiyeceklerin yüzde 70’i ise doğurganlığın azalmasında ve üreme sorunlarına sebep olan DEHP maddesini içeriyor.  

Araştırmayı yapan bilim insanları, üretimden paketlemeyi yapan departmanlara kadar her alanı incelediklerini, plastik eldivenlerin ve diğer mutfak ürünlerinin incelendiğini aktardı. Buna göre yiyeceklerin içerisinde doğrudan ftalat bulunmasa dahi ürünler bir şekilde bu plastik maddesine temas etmiş olarak sofralara geliyor.  

George Washington Üniversitesi’nde çevre sağlığı profesörü olan Ami Zota, iş hayatının düşük gelirli Amerikalılarının ve siyahi olan kişilerin orantısız ftalatlara maruz kaldığını; fast foodların ucuz olması bakımından ABD ve Avrupa’da yoksul kesim tarafından sık sık tüketildiğini ifade ediyor ve ekliyor: “Dezavantajlı mahallelerde daha fazla fast food restorandı var fakat meyve ve sebzeye erişim bu bölgelerde daha düşük.” 

2019 tarihli bir CDC raporuna göre siyahiler, beyazlardan daha fazla ftalara maruz kalıyor. Kadınlar ise zenci veya beyaz ayrımı olmaksızın erkeklerden daha fazla ftalata maruz kalıyor. Bunun sebebinin ise kozmetik ürünlerinde, sabunlarda, şişelerde ve şampuanlarda ftalatın bulunması olduğunu aktarıyor. 

Yorumlar (0)