Umutlar söndü, Remdesivir işe yaramıyor

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede en büyük umut veren ilaçlardan biri olduğu düşünülen Remdesivir isimli ilacın ilk tam deneme sonrasında herhangi bir etkiye sahip olmadığı ortaya çıktı.

SAĞLIK 24.04.2020, 11:32
Umutlar söndü, Remdesivir işe yaramıyor

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian'ın haberine göre, Covid-19'u tedavi etmede en iyi umutlardan biri olduğu düşünülen Remdesivir'in ilk tam denemede herhangi bir etkiye sahip olmadığı ortaya çıktı. 

İlaç, ABD Başkanı Donald Trump tarafından da "ümit verici" olduğu öne sürüldükten sonra piyasalarda bulunmamaya başlamış, hatta karaborsada satılır hale gelmişti. Ancak, altın standart denemelerinde 237 hastanın bazılarında ilacın kullanıldığı, işe yaramadığı ve yol açtığı yan etkiler sebebiyle denemenin erkenden durdurulduğu kaydedildi.

"Hata yapılarak veri tabanına hemen yüklendi"

Yapılan çalışmanın başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Dünya Sağlık Örgütü'nün bu bilgiyi klinik araştırmalar veri tabanında yayınladığı ancak daha sonra kaldırdığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarik Jasarevic ise bu bilginin kazayla çok erken yüklendiğini belirtti.

"DSÖ'nün açıklamasını bekliyoruz"

Jasarevic, "Yazarlar tarafından DSÖ'ye gönderilen ve yanlışlıkla web sitesinde yayınlanan taslak belge, hata fark edilir edilmez kaldırıldı. Makale hakem değerlendirmesine tabi tutuluyor ve DSÖ'nün açıklamalarından önce son bir versiyonunu bekliyoruz" dedi. 

Yorumlar (0)