Uğur şahin uyardı! Corona virüste yeni dalga kapıda

Biontech aşısını üreten bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci "İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü"nü almak için İstanbul'a geldi. İki bilim insanı, aşı çalışmalarına ve salgına dair bilgiler verdi. Uğur Şahin, "Yeni bir dalga yaşanabilir, sonbaharda tekrar maske kullanabiliriz" uyarısında bulundu.

SAĞLIK 26.06.2022, 16:01 26.06.2022, 16:12
Uğur şahin uyardı! Corona virüste yeni dalga kapıda

"İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü" alan bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin İstanbul'daydı. Yeni bir Corona virüs dalgası için uyarıda bulunan bilim insanı Uğur Şahin "Yeni bir dalga ortaya çıkabilir, sonbaharda maskeleri tekrar takabiliriz" dedi.

“Yeni dalga kapıda”

Corona virüs pandemisi ile ilgili soruları cevaplayan Uğur Şahin, "2020 senesinde bana sorulduğunda, 'Bu virüs en düşük ihtimalle 10 sene bizimle yaşayacak' demiştim. Bu duruma alışmak mecburiyetindeyiz. Bu durumu engellemek adına iki seçeneğimiz var. Bir tanesi üretilen aşıları benimsemek. Şu anda Omicron aşısına yakın seviyelerde olan aşıların geliştirilmesini sağlıyoruz. Yeni aşının onayını önümüzdeki sonbahar-kış gibi almayı planlıyoruz. İkinci olarak ise bu durumu yeni normal olarak bunu kabul etmeliyiz" ifadesinde bulundu.

“Hazırlıklı olmakta yarar var”

Yaz sonunda yeniden maskelerin takılmaya başlanabileceğini aktaran Şahin, "Çok olaylı bir şekilde olmayacak bir sonbahar ve kışın bizleri beklediğini söyleyebilirim. Ancak şunun da altını çizmek isterim ki yeni bir dalga da kapıya dayandı ve bu dalganın zararsız geçeceğine dair elimizde bir kesinlik yok bu sebeple hazırlıklı olmakta fayda var" dedi.

5 sene içerisinde kanser aşısı uygulanabilir

Özlem Türeci de olumlu sonuçların bulunduğu kişiye özgü kanser aşılarında gelinen son durumu anlattı.

Özlem Türeci, "İlerleyen zamanlarda bizim geliştirmelerimiz daha çok kanser, immünoterapi üzerine olacak. Şu anda örneğin Faz-2 çalışmalarını sürdürdüğümüz kişiselleştirilmiş kanser aşılarıyla ilgili bir geliştirmemiz var. 5 sene içerisinde bu aşının kanser hastalarına uygulanabileceğini düşünüyoruz" ifadesinde bulundu.

“Bilim kurgu filmleri gibi”

Gerçekleştirilen çalışmalar hakkında konuşan Türeci, "İnsanın kendi bağışıklık dokularını taklit edebilmesini, vücudun kendi içerisinde savunma mekanizması geliştirmesine yardımcı oluyoruz. Kişiselleştirilmiş aşılardan söz ettiğimizde kulağa biraz bilim kurgu filmleri gibi gelebiliyor olabilir ancak bizim teknolojimiz bunu yapabilecek özellikte. Pankreas kanseri çalışmaları bizlere aşının tümörleri yok edilmesi konusunda çok başarılı olduğunu gösterdi" şeklinde ifade etti.

Sıtma ve verem aşısı da geliyor

Şahin ve Türeci HİV, sıtma, verem ve tüberküloz aşıları üzerinde çalıştıklarını, sıtma ve verem aşılarıyla ilgili klinik çalışmaların da sene sonunda başlayacağını açıkladı.

İki bilim insanı, Biontech firması olarak Türkiye'de de bir kuruluşla beraber çalışmalara başladıklarını, başta akciğer kanseriyle ilgili olmak üzere Türkiye'de de immünoterapi ve aşıya bilimsel geliştirmelerin yürütüleceğini duyurdu.

Yorumlar (0)