Uğur Şahin: “BioNTech aşısı delta varyantına karşı etkili” 

Alman BioNTech firmasının CEO’su Uğur Şahin, Pfizer/BioNTech aşısının delta (Hint) varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı.  

SAĞLIK 23.06.2021, 11:38 24.06.2021, 09:52
Uğur Şahin: “BioNTech aşısı delta varyantına karşı etkili” 

Covid-19 salgınına karşı etkili olan ilk aşının geliştiricilerinden Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD’li Pfizer ve Alman BioNTech firmalarının birlikte geliştirdiği aşının üzerindeki deneylerin sürdüğünü aktardı. “Delta mutasyonuna karşı deneylerimiz sürüyor.” diyen Uğur Şahin, “Aşının şu anda var olan varyantlara karşı ayarlanması gerektiği konusunda bir gösterge yok.” şeklinde açıklama yaptı. Katıldığı çevrim içi toplantıda yaptığı bu konuşma ile BioNTech aşısının delta (Hint) varyantı ve diğerlerine karşı etkili olduğunu bu şekilde duyuran Şahin, üçüncü bir dozun gerekliliği hakkında aşının sürekli olarak gözden geçirildiğini belirtti.

“Üçüncü doza ne zaman ihtiyacımız olacağını bilemiyoruz” 

BioNTech’in “prototip yaklaşımı” benimsediğini söyleyen Uğur Şahin, bu sayede sürecin esnek işlediğini aktarıyor. “Bilim insanları olarak Covid-19'un varyantları hakkında her gün biraz daha fazla bilgiye sahip oluyoruz. Fark ettiğimiz kadarıyla varyantlar ortaya çıktıkça aşılanan kişilerin bağışıklığında da zaman içerisinde düşüş yaşanıyor. Bağışıklığı yenilemek için üçüncü doz aşının vurulması gerekebilir. Ben, üçüncü dozun daha yüksek bir değerde olacağına inanıyorum fakat bu doza ne zaman veya ne sıklıkta ihtiyaç duyacağımız henüz kesin değil.” 



2021’de 3 milyar doz aşı üretilecek 

Şahin, Pfizer ve BioNTech’İn birlikte ürettiği Covid-19 aşısından bu sene içinde 3 milyar doz üretileceğini ve bu sayede 2021 senesinde dünyada üretilen aşılarının yarısının BioNTech’ten çıkacağını aktardı. Gelecek sene ise 3 milyar dozdan daha fazla aşının üretilmesi planlanıyor. 

DSÖ, delta varyantına karşı uyarıyor 

Dünya Sağlık Örgütü, “baskın tür” olarak gördüğü delta (Hint) varyantına karşı tüm ülkeleri uyarıyor. Bu varyantın, Covid-19 virüsünün orijinal varyantına göre yüzde 60 oranında daha fazla bulaştığı bildiriliyor.  

Yorumlar (0)