Ucuz ve yaygın bir ilaç koronaya iyi geldi

Piyasada yaygın olarak bulunan ve ucuza satılan bir ilacın koronavirüse karşı hayatta kalma şansını hayli artırdığı tespit edildi. İşte, koronavirüsten ölümleri düşürdüğü belirlenen tek ilaç…

SAĞLIK 16.06.2020, 16:35
Ucuz ve yaygın bir ilaç koronaya iyi geldi

İngiltere'de yapılan testlerde bir steroid ilacı olan "Deksametazon"un yeni tip koronavirüsü (Covid-19) ağır geçiren hastaların hayatlarını kurtarmaya yardımcı olabileceği ortaya çıktı.

Test çalışmalarını yürüten Oxford Üniversitesi, "Deksametazon" adlı piyasada ucuz olarak bulunan ve yaygın olarak kullanılan bir ilacın yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının ölüm riskini azalttığını saptadı.

“Deksametazon” isimli ilaçla yapılan tedavi testlerinde, solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm oranı üçte bir, standart oksijen tedavisi görenlerde ise ölüm oranı beşte bir düştü.

Düşük doz steroid tedavisi uygulamanın, koronavirüsün ölümcül etkisini düşürdüğünü belirten Oxford Üniversitesi uzmanları, söz konusu tedavi metodunun koronavirüse karşı mücadelede önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. 

Araştırma grubuna öncülük eden Oxford Üniversitesi akademisyeni Prof. Martin Landray, sonuçlar için “umut verici” ifadesini kullandı.

Prof. Martin Landray, düşük doz steroid tedavisinin, koronavirüse yakalanıp da solunum cihazına bağlanan ya da oksijen tedavisi almak zorunda kalan hastalar için hayat kurtarıcı bir metot olduğunu, üstelik bunun cok düşük bir maliyetle kolaylıkla yapılabileceğini bildirdi.

Ölümleri düşürdüğü belirlenen tek ilaç!

Araştırma grubunda bulunan Peter Horby de, “Deksametazon” isimli ilacın iltihabı azaltmak için yaygın olarak kullanıldığını hatırlatarak, Deksametazon’u "şimdiye kadar ölümleri düşürdüğü belirlenen tek ilaç" olarak tanımladı.

Sağlık Bakanlığı onay verdi

İlaç İngiltere Sağlık Bakanlığından da onay aldı. Bugünden itibaren koronavirüs hastalarına “Deksametazon” ilacının uygulanmaya başlanacağını duyuran İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, ellerinde 200 bin adet bu ilaçtan olduğunu kaydetti.

BBC’den “stok yapmayın” uyarısı

Diğer taraftan BBC, konuyla ilgili yayımladığı bir haberde “Deksametazon” ilacının hastalığı hafif seyredenlerde işe yaramadığı ve dolayısıyla stok yapılmasının bir anlamı olmayacağı yönünde uyarı geçti.

Yorumlar (1)
Leyla Genç 4 yıl önce
Bizimkilerde ilgileniyordur umarız