Üçüncü doz aşının gerekliliği, Celal Bayar Üniversitesi tarafından kanıtlandı 

Celal Bayar Üniversitesi öğretim elemanları tarafından yürütülen çalışmaya göre 3 doz Covid-19 aşısı olmanın gerekliliği kanıtlandı. 2’nci doz aşıdan aylar sonra düşen antikor oranının 3’üncü doz ile birlikte en yüksek seviyeye çıktığı belirlendi.  

SAĞLIK 28.09.2021, 15:57 28.09.2021, 16:22
Üçüncü doz aşının gerekliliği, Celal Bayar Üniversitesi tarafından kanıtlandı 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları, Tıbbi Mikrobiyoloji ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen “Karşılaştırmalı 3 Doz COVID-19 Aşısı (BioNTech ve Sinovac) Etkinlik Sonuçları ile 2 Doz Sinovac Sonrası 6. Ay Takip Sonuçları” konusundaki bilimsel çalışmanın sonuçları açıklandı.  

Çalışmada, 520 hastane çalışanından alınan kan örnekleri listelendi. Sinovac ve BioNTech aşılarının dozları belirlendi. Çalışmada, herhangi bir yan etki görülme sıklığı tüm gruplar için yüzde 75,9 iken en sık yan etkilerin yüzde 56,7 oranı ile enjeksiyon bölgesinde ağrı, yüzde 30 ile yorgunluk, yüzde 18 ile baş ağrısı olarak ortaya çıktığı saptandı. 



3 doz aşı olanların antikor değeri en yüksek seviyede 

Araştırmaya göre 2 doz Sinovac sonrasında tek doz BioNTech vurulan ya da direkt 3 doz BioNTech veya Sinovac vurulan kişilerin kanlarındaki antikor seviyelerinin en yüksek aşamada. Bu kapsamda 3’üncü doz aşının ardından Covid-19 hastalığına yakalanma oranının daha düşük olduğu saptandı. 1968 hastane çalışanının değerlendirildiği 1 Temmuz-24 Eylül verilerine göre yalnızca 44 kişi hastalığa yakalandı. Bu kişilerden yüzde 20,4’ü ya hiç aşı yaptırmayan ya da eksik aşı yaptıran kişiler olarak belirlendi. Ayrıca araştırmaya göre 3’üncü dozunu BioNTech yaptıran kişiler, Sinovac yaptıran kişilere nazaran daha üstün koruyuculuk yakaladı. 

Yorumlar (0)