Tuz kullanımının azaltılması, ölümü engelliyor!

Son 100 yıl içerisinde tuz içerikli yemeklerin tüketimiyle berabertuz tüketimi arttı. Diyetisyen Aysun İpek tarafından yapılan açıklamaya göre, tuz tüketiminin insan sağlığına etkisi hakkında konuştu.

SAĞLIK 10.03.2021, 13:05 11.03.2021, 11:12
Tuz kullanımının azaltılması, ölümü engelliyor!

Son yıllarda tuz tüketimi, özellikle yüksek tuz içerikli işlenmiş gıdaların da tüketilmesiyle beraber oldukça arttı. Bu artık, hastalıklara da davetiye çıkarmaya başladı. Tuz kullanımının azaltılmasıyla beraber, Diyetisyen Aysun İpek’ten her yıl 2 buçuk milyon kişinin hayatını kaybetme riskinin azalabileceği belirtildi. İpek, aşırı tuz tüketilmesinin insan sağlığında ciddi hasarlar bırakabileceğini ve özellikle uzun dönem kardiyovasküler hastalık ve inme riskinin de azalabileceğini kaydetti.

Aşırı tuz, böbrekler yoluyla fizyolojik sistemlerde probleme yol açıyor

Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla bilgilendirme yapan Aysun İpek, çocukların bile günde 6 gram tuz tükettiğini belirtti. Birçok ülkede ise tuz tüketim oranının yavaş yavaş yaklaşık 9-12 gr/gün olarak kaydedildiğini açıklayan İpek, aşırı tuz kullanımının ayrıca böbrekler yoluyla fizyolojik sistemlerde problemler oluşturduğuna da dikkat çekti. İnsanların genetik olarak günde 0.25 gramdan daha az tuz alması gerektiğinden bahseden Aysun İpek, verilere bakıldığında asitli içeceklerin tüketimi ile dolaylı olarak obezitenin oluşumunun gözlemlendiğini ve astımın yanında mide kanserinin de tetiklendiğini ileri sürdü.

Her yıl 2.5 milyon ölüm önlenebilir

İpek, orta ve ileri yaş yetişkinlerde ise inme ve iskemik kalp hastalıkları ile ölüm arasında linear bir ilişki olduğunu söyledi. Tuz tüketiminin günde 6 grama doğru azaltılmasıyla başlanmasını tavsiye eden İpek, böylece her yıl yaklaşık 2.5 milyon ölümün önlenebileceğine dikkati çekti. Ayrıca İpek, işlenmiş gıdalardaki tuzun azaltılmasının da sağlık harcamalarında milyonlarca doların korunması için önemli bir detay olabileceğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)