Turşudaki tehlikeye dikkat: Zehirlenebilirsiniz

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, "Fermente ve doğal turşu bakteri içeriği yönünden bazı olumluluklar taşıyabilir fakat tuz da çok önemli. Doğal yollarla üretilmemiş ve fermente olmayan turşular ise kendini zehirlemenin haricinde bir işe yaramaz." dedi.

SAĞLIK 06.12.2021, 19:42 08.12.2021, 11:24
Turşudaki tehlikeye dikkat: Zehirlenebilirsiniz

Prof. Dr. Üstündağ, basın mensuplarına, turşuların içerisinde sağlığa faydalı olan bazı bakterilerin bulunduğunu anımsattı.

Yiyeceklerde sağlık üzerindeki etkisi yönünden en önemli faktörün, içeriğindeki tuz oranı olduğuna işaret eden Üstündağ, "Tuz ile kendimizi zehirliyoruz. Böbreklerimiz 24 saat içinde en çok 5 gram tuzu uzaklaştırabiliyor. Fakat bizler günlük 15 ila 18 gram tuz tüketiyoruz." diye konuştu. 

Üstündağ, doğal olarak üretilen ve fermantasyonu yapılan turşuların tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Kalp krizine ve inmeye sebep oluyor"

Turşu yapımı esnasında çok fazla miktarda tuz kullanıldığını hatırlatan Üstündağ, şöyle konuştu: 

"Turşudaki sıkıntı, içinde çok miktarda tuz bulunması. Aşırı miktarda tuz tüketilmesi kalp krizine ve inmeye sebep olabilir. Fermente ve doğal turşu bakteri içeriği yönünden bazı olumluluklar taşıyabilir fakat tuz da çok önemli. Doğal yollarla üretilmeyen ve fermente olmayan turşular ise kendini zehirlemenin haricinde bir işe yaramaz. Çoğu zaman besin değeri zaten ortadan kalkıyor."

"Tuz miktarına dikkat edilerek tüketilebilir"

Üstündağ, turşu tüketilirken tuz içeriğine dikkat edilmesinin sağlık yönünden önem arz ettiğinin altını çizdi. 

Günlük alınması gereken tuz tüketiminin üzerine çıkılmayacak bir şekilde doğal turşuların tüketilebileceğini söyleyen Üstündağ, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Turşu tüketileceği zaman kesinlikle gün içerisinde tükettiği tuz miktarı dikkate alınmalıdır. Daha evvel tüketilen yiyeceklerle birlikte alınan tuza bir de turşudaki tuz eklenirse bu durum sağlığı negatif yönde etkileyecektir. Tuz miktarına dikkat edildiği takdirde, doğal yollarla üretilen turşular tüketilebilir."

Yorumlar (0)