TURKOVAC’tan sevindiren haber: Aşılananlarda yan etki görülmedi 

Kayseri Şehir Hastanesi’nde geliştirilen koronavirüs aşısı TURKOVAC’ın uygulandığı 36 kişide herhangi bir yan etki görülmedi. 

SAĞLIK 07.09.2021, 17:49
TURKOVAC’tan sevindiren haber: Aşılananlarda yan etki görülmedi 

TURKOVAC’ın faz-3 çalışmasının devam ettiği 5 merkezden biri olan Kayseri Şehir Hastanesi’nde gönüllülerin aşılanmasına devam ediliyor. Şimdiye kadar 36 kişinin aşılandığı hastanede toplamda 650 kişi gönüllü olmak için başvuruda bulundu. Aşının uygulandığı 36 kişide herhangi bir yan etki görülmezken Kayseri Şehir Hastanesi enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, sürecin olumlu şekilde devam ettiğini belirtti. 



“Süreç gayet güzel ilerliyor” 

Toker: “TURKOVAC aşılamasına faz-3 çalışmasıyla devam ediyoruz. Türkiye’de pek çok merkezde eş zamanlı olarak uygulanmaya başlanan çalışmaya 650 kişi gönüllü olmak için başvurdu. E-nabız üzerinden aşı randevusu alır gibi başvuru yapılabilir. Biz, başvuru yapan kişilere tek tek dönüş yapıyoruz. Kişilerin bu süreçte Covid-19 geçirip geçirmediğini ya da koronavirüs aşısı olup olmadığını soruyoruz. Varsa kronik hastalığını ya da engelini öğreniyoruz. Ardından kendisini hastanemize çağırıyoruz. Şimdiye kadar 36 gönüllümüzü aşıladık ve hiçbir yan etki görmedik. Süreç gayet güzel ilerliyoruz. Gönüllülerimizle görüşmeye devam ediyoruz.” 



“Bilime katkı amacıyla aşı gönüllüsü olmalılar” 

Toker: “Pandemi uzun bir süredir devam ediyor ve daha da edecek gibi duruyor. Bu nedenler aşılar devam edecek ve dozları da tekrarlanacak. Bu da ülkelere ekonomik açıdan sıkıntı verecek. Yabancı menşeili aşıların temini Sağlık Bakanlığı tarafından şu anda ücretsiz şekilde yapılıyor fakat eğer ülkemizde üretilen aşımızı aktif şekilde güven içerisinde kullanılabilir hale getirirsek bu, ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sunacak. Ayrıca kendi ürettiğimiz aşının tüm dünya çapında geçerlilik alabilmesi, faz-3 ve faz-4 aşamalarının güzel bir şekilde tamamlanabilmesi için bilime katkı amaçlı vatandaşlarımızı aşı gönüllüsü olmaya davet ediyorum.” 

TURKOVAC gönüllüsü 45 yaşındaki Erhan Çetin ise şunları dile getiriyor: “1,5-2 senedir TURKOVAC aşısının gelmesini bekledim. Kendimi risklerden korudum. Sosyal mesafe, temizlik, maske kurallarına dikkat ettim. Şimdiye kadar hastalanmamış herkesi TURKOVAC için gönüllü olmaya davet ediyorum.” 

Yorumlar (0)