Turkovac’ın yurt dışı ilk klinik araştırması “Gardaş”da başlıyor

Sağlık Bakanlığı’nca koronavirüse karşı geliştirilen TURKOVAC’ın yurt dışı ilk klinik araştırmasının Azerbaycan’da başlayacağı kaydedildi.

SAĞLIK 08.03.2022, 13:06 09.03.2022, 10:27
Turkovac’ın yurt dışı ilk klinik araştırması “Gardaş”da başlıyor

Bakanlıkça TURKOVAC’ın Azerbaycan’da başlatılacak olan hatırlatma dozuna dair yazılı açıklama gerçekleştirildi.

Yapılan paylaşımda, TÜSEB ile Azerbaycan Bakü Sağlık Merkezi’nce yürütülecek olan hazırlatma dozu, TURKOVAC’a ilişkin yurt dışında gerçekleştirilecek ilk klinik araştırma olacak. TÜSEB heyeti tarafından çalışmaya dair protokol imzası için bugün Azerbaycan Bakü’ye gidiyor.” dedi.

Ayrıca Azerbaycan Bakü Sağlık Merkezi ile TÜSEB arasında yapılacak olan protokolün 9 Mart Çarşamba gününde başlayacağı kaydedildi.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türkiye’nin dünyada koronavirüse dair aşı geliştirme çalışmalarında kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden bir tanesi olduğuna dikkat çekildiği açıklamada , TURKOVAC’ın bağımsız komitelerce değerlendirilmesinin ardından 22 Aralık 2021 tarihinde Acil Kullanım Onayı aldığı hatırlatıldı.

Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Tüm dünyada Acil Kullanım Onayı alan diğer koronavirüs aşıları gibi TURKOVAC’ın da yurt dışındaki kullanımına dair çalışmalar titizlikle devam etti. Bu kapsamda gerçekleştirilmiş olan birçok bilimsel toplantı neticesinde, görüşülen ülkeler arasından TURKOVAC’ın yurt dışında çalışması için hazır duruma geçen iki ülke Azerbaycan oldu. Bu çalışmayla beraber Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa GMP standartlarında bütünüyle yerli bir şekilde üretimi yapılan beşeri aşı yurt dışında da kullanıma açılacak. Yapılacak olan klinik araştırmada, 2 doz inaktif aşısını olan Azerbaycan vatandaşları 3. doz olarak TURKOVAC aşısını olabilecek. Çalışmaya dahil olabilmek için 18-59 yaş aralığında olma koşulu, 2 doz inaktif aşının bulunması ve 2. dozun üzerinden en az 3 ay en fazla 9 ay geçmiş olması ve daha önce hastalığı geçirmemiş olmak gibi kriterler yer alıyor.”

Yorumlar (0)