TURKOVAC'ın ardından hedef yerli KKKA aşısı: Çalışmalar başlıyor

TURKOVAC aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Covid-19 salgını sebebiyle 2 yıl bekletmek zorunda kaldıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) rahatsızlığına karşı aşı geliştirme çalışmalarına yeniden başlayacaklarını ve kısa sürede Faz 1 aşamasına geçmeyi planladıklarını aktardı.

SAĞLIK 17.10.2022, 13:01 18.10.2022, 08:29
TURKOVAC'ın ardından hedef yerli KKKA aşısı: Çalışmalar başlıyor

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, yerli inaktif aşı TURKOVAC'ın salgın şartlarında 18 ay içerisinde geliştirildiğine dikkat çekti.

"KKKA aşı çalışmalarına tekrar başlayacağız"

"TURKOVAC'ın şu an yeni varyantlarla ilgili çalışmalarını da yapıyoruz. Farklı kombinasyonları araştırma konusunda deniyoruz" sözlerini kullanan Özdarendeli, KKKA hastalığına karşı aşı geliştirme faaliyetlerine de tekrar başlanacağı bilgisini aktardı.

“Ciddi çalışmalarımız vardı”

Keneler tarafından taşınan ve ölümlere sebep olabilen KKKA'nın Türkiye'nin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Özdarendeli, şunları söyledi:

"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili aşı geliştirme faaliyetlerini salgın sebebiyle 2 yıl bekletmek zorunda kalmıştık, şimdi tekrar çalışmalarına başlayacağız. KKKA ile ilgili öncesinde yaptığımız ciddi çalışmalar vardı, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu dönemde preklinik çalışmalarda hastalığa karşı farklı aşı platformları geliştirdik, son olarak 'rekombinant 1' platformunda yüzde 100 koruyuculuk aldık. Buradan ilerlemeye devam edeceğiz, biraz zamanı var fakat çok kısa bir sürede Faz 1 aşamasına geçebileceğimize inanıyorum."

Yorumlar (0)