TURKOVAC'ı geliştiren Dr. Darendereli, aşının etkinlik oranını açıkladı

Kovid-19'la mücadele kapsamında yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Alfa ve Delta'da antikor titrelerinde düşüş olmasına rağmen, deney hayvanlarında denediğimiz zaman TURKOVAC'ın yüzde 100 oranında koruyucu olduğunu söyleyebiliriz" sözlerini kullandı.

SAĞLIK 24.12.2021, 12:19 24.12.2021, 23:39
TURKOVAC'ı geliştiren Dr. Darendereli, aşının etkinlik oranını açıkladı

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği, "Kovid-19 Omicron Varyantı Tanımlanması Klinik, Korunma ve Aşıların Etkinliği" adlı çevrim içi toplantı gerçekleştirildi.

“Çalışmalar devam ediyor”

Moderatörlüğünü, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İftahar Köksal'ın yaptığı toplantıda, Kovid-19 pandemisiyle ilgili bilim insanlarının son değerlendirmeleri soruldu ve ve sorular cevaplandı. TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Badur ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da toplantıya katıldı. Prof. Dr. Akova, son zamanlarda Omicron varyantına ilişkin yapılan çalışmalara temas ederek, bu varyanta karşı aşıların koruyuculuğunda düşüş olabileceğini fakat koruyuculuğunu hala koruduğunu ifade etti. İzolasyon süresinin Omicron sebebiyle uzatılıp uzatılmaması yönündeki soruyu da cevaplayan Akova, buna ihtiyaç olmadığını, çünkü bulaşıcılığın semptom esnasında ya da semptomun ardından 2 gün içinde yaşandığını, ardından azaldığını dile getirdiler.

 TURKOVAC'ı geliştirme sürecine yönelik deneyimlerini anlatan Prof. Dr. Özdarendeli, 11 Mart 2020'de ilk vaka görüldükten sonra bu konudaki çalışmalara başladıklarını ve Mart ayı sonunda virüsü izole ettiklerini ifade etti. Çok hızlı bir biçimde virüsün izole edildiğine ve hızla preklinik çalışmaların ilerlediğine dikkat çeken Özdarendeli, bu kapsamda üniversite, kamu iş birliği ve sanayinin önemli olduğunu, bu söz konusu 3 paydaş olmadan bu tarz çalışmaların belirli aşamalara ulaşamayacağını bildirdi.

“Henüz Omicron’u bilmiyoruz”

TURKOVAC’ın acil kullanım onayını aldığını ve aşı konusundaki çalışmaların sürdüğüne vurgu yapan Özdarendeli, "Seri üretime ilişkin verim artırmaları, proses geliştirmeleri devam edecek. Bir yandan Faz-3, rapel dozları devam ediyor. Bir yandan aşıları kullanırken diğer yandan ise araştırmalar sürecek” şeklinde konuştu.

“TURKOVAC yüzde 100 koruyucu”

Aşının etkinliği ve hatırlatma dozlarının TURKOVAC ile yapılıp yapılmayacağına yönelik soruları da yanıtlayan Özdarendeli, "Omicron'a karşı bunu bilmiyoruz fakat Alfa ve Delta’da antikor titrelerinde düşüş olmasına rağmen biz, transgenik farelerde, deney hayvanlarında denediğimizde TURKOVAC'ın yüzde 100 koruyucu olduğunu söyleyebiliriz. Omicron'u henüz bilmiyoruz, çünkü izole edip çalışmalara daha başlamadık" sözlerini kullandı.

Salgından neler çıkarıldığının değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeke Prof. Dr. Selim Badur, bu süreçte küreselleşme, ekolojiyi dikkate alma, doğaya saldırı gibi pek çok teorik konunun ete kemiğe büründüğünü dile getirdi.

Yorumlar (0)