TURKOVAC bin 100 gönüllüye uygulandı, yan etki görülmedi

Türkiye genelinde bin 100 gönüllüye TURKOVAC’ın uygulandığına dikkat çeken Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, takip edilen gönüllülerde bir yan etki dönüşünün olmadığını kaydetti.

SAĞLIK 20.09.2021, 16:12
TURKOVAC bin 100 gönüllüye uygulandı, yan etki görülmedi

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ayşin Kılınç Toker, Faz-3 çalışmaları süren yerli aşı TURKOVAC’a dair konuştu.

Şimdiye dek aşının bin 100 kişiye uygulandığını söyleyen Toker, herhangi bir yan etkinin de görülmediğine işaret etti. Toker, “TURKOVAC için Faz-3 çalışmamız Kayseri Şehir Hastanesi’nde sürüyor. 72 gönüllümüze şu anda TURKOVAC aşısını uyguladık. Türkiye genelinde Ankara, İstanbul ve Kayseri’de çalışmalar sürüyor. 5 merkez şeklinde devam ediyoruz. Erciyes Üniversitesi’nde de Faz-3 gönüllüleri alınmaya devam ediyor. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık olarak bin 100 gönüllüye TURKOVAC aşılaması kapsamında aşı yapıldı. Bunların takipleri gerçekleştiriliyor, 2. dozları yapılmaya başlanan İstanbul ve Ankara’daki gönüllüler de mevcut. Bir yan etki dönüşüne rastlamadık. Lokal aşı yerinde meydana gelen ağrının dışında, hayati tehlike oluşturacak ciddi veya tıbbi bir tedavi gerektirecek bir yan etki görmedik. Gönüllü alımına şu anda e-nabız üzerinden devam ediyoruz. Bu çalışmanın 3 şehirde olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.

Aşı çalışmalarına katılım göstermek isteyen gönüllülerimiz süreçleri takiplerinde tekrar gelebilmek şartıyla farklı şehirlerden merkezimize başvuruda bulunabilirler. Bu şekilde başvurularını gerçekleştirebilirler.” dedi.

“Yoğun bakımda izlediğimiz vaka sayısı oldukça fazla”

Toker, Kayseri’deki vaka artışına da değinerek, “Şu an için vaka artışı Türkiye’de en belirgin düzeyde Kayseri’de ve bizim Kayseri Şehir Hastanesi’nde yatarak tedaviye aldığımız, yoğun bakımda izlediğimiz vaka sayımız çok fazla. Özellikle akciğer tutulumuyla zatürre hastamız çok fazla. Bu aşamada kapalı alanlarda fazla vakit geçirmek, iklimin soğuması ile vaka sayılarını göz önünde bulundurmaksızın rehavete kapılmış bir şekilde temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmamasından dolayı vakalar yüksek seyrediyor. Bu dönemde özellikle iş hayatının aktif şekilde devam etmesinden dolayı mesafe, maske ve temizlik kuralları, kapalı yerlerin sıklıkla havalandırılması ve muhakkak aşı takvimine uygun bir şekilde aşıların olunması gerekli.

Yorumlar (0)