TURKOVAC aşısı için gönüllü kriterleri neler?

Yerli Covid-19 aşısı TURKOVAC için gönüllü başvuruları devam ediyor. Faz-3 aşamasında olan aşı, insanlar üzerinde deneniyor. E-Nabız üzerinden yapılacak başvuru ile gönüllü olmaya hak kazanan kişilerin şartları yerindeyse 40 binden fazla gönüllünün arasında sıraya alınarak aşı vuruluyor. 

SAĞLIK 24.06.2021, 17:15 25.06.2021, 17:58
TURKOVAC  aşısı için gönüllü kriterleri neler?

Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen TURKOVAC aşısının faz-3 çalışmaları devam ediyor. Son aşamada 40 binden fazla gönüllüye uygulanması kararlaştırılan aşı için gönüllü başvuruları alınmaya devam ediliyor. 

Yerli inaktif aşının gönüllülere vurulma işlemine Ankara Şehir Hastanesi’nde devam ediliyor. E-Nabız üzerinden randevu alıp gönüllü başvurusunda bulunan kişilerin yeterlilikleri kontrol ediliyor. Hastanede kaydı oluşturulan kişilerin uygun kriterleri taşıması durumunda gönüllü kişiye aşısı yapılıyor. 



Belirli şartlar aranıyor 

Gönüllü formunu doldurduktan sonra şahsın, belirlenen şartları taşıyıp taşımadığına bakılıyor. Örneğin Covid-19 salgınına yakalanıp yakalanmadığını anlaşılması için PCR ve kan testi yapılıyor. Testin sonucuna göre gönüllü, aşı odasına alınıp aşısını oluyor ve yarım saat boyunca hastanede bekliyor. Yan etki görülmesi durumunda hastanede acil müdahale ediliyor. Fakat şimdiye kadar gönüllü olan kimsede acil müdahale gerektiren yan etkiye rastlanmadığı da belirtiliyor. 



18-55 yaş aralığında olması gerekiyor 

Gönüllülerde aranan bir diğer şart da 18-55 yaş aralarında olmaları. Ayrıca daha önce hiçbir Covid-19 aşısını yaptırmamış olmaları, antikor üretmemiş olmaları veya tomografide bulguya rastlanmamış olması gerekiyor. 

Bağışıklık sistemini etkileyen kelebek hastalığı gibi kronik hastalıkların olmaması, sistemik hastalığın bulunmaması, haşimato hastalığının olmaması, HIV virüsüne sahip olunmaması, sendroma sahip olmamak gibi kriterler de gönüllülerde aranıyor. 

Yorumlar (0)