Türkiye’nin yerli ve milli teknolojisi, milyonlarca kişiye “nefes” oluyor 

Tamamen yerli ve milli olarak üretilen solunum cihazımız, 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Başta Covid-19 hastaları olmak üzere pek çok yoğun bakım savaşçısı bu cihaz sayesinde nefes alıyor. 

SAĞLIK 20.04.2021, 15:33 21.04.2021, 09:48
Türkiye’nin yerli ve milli teknolojisi, milyonlarca kişiye “nefes” oluyor 

Kısa süre üretimine başlanan ve hız kesmeden devam edilen “yerli ve milli solunum cihazları” yüz binlerce kişiye nefes olmaya devam ediyor. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, ASELSAN, Arçelik, Biosys Biyomedikal ve Baykar Holding girişimleriyle üretilen yerli ve mili solunum cihazı, şu anda 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor.

Başta Covid-19 hastaları olmak üzere yoğun bakımda yatan binlerce hastaya umut olan solunum cihazı, “Biyonet Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı” olarak geçiyor. 

Üretimlerin günden güne artarak devam ettiği solunum cihazının üretimi, ASELSAN’da devam ediyor. Şu anda maksimum kapasitede çalışan fabrika, gün içinde 300 adet üretim yapıyor.



Bugüne kadar üretilen 20 bin cihaz, başta 81 ilimiz olmak üzere pek çok ülkede kullanılıyor.

Süreç hakkında konuşan Biosys Biyomedikal Kurucusu Cemal Erdoğan, “Biosys’i 2012 senesinde kurduk. Bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından destek aldık. 2017’ye kadar olan dönemde 3 farklı solunum cihazının tasarımını yaptık. Bu cihazları iyileştirme çalışmalarına geçtiğimizde ise Covid-19 salgını başladı. Salgınla birlikte solunum cihazına duyulan ihtiyaç da arttı. Mart 2020’de başlayan salgın süreciyle birlikte cihazlarımızın tüm haklarını Sağlık Bakanlığına devrettik. Arçelik, Baykar ve ASELSAN’ın destekleri ve bakanlıkların önderliğinde seferberlik başlatıldı.” cümleleri ile süreci anlattı.

“Yazılımlar iyileştirildi ve gelişmeler yaşandı”

“Solunum cihazlarının yazılımları iyileştirildi ve önemli derecede geliştirilmesi sağlandı. Arçelik’in tesislerinde seri üretime geçmek için hazırlıklar yapıldı ve 2020’nin ilkbahar döneminde seri üretime başladık. Bu süreçte günde en az 18 saat boyunca çalıştık. İlk 5 bin cihaz, Arçelik’in tesislerinde üretildi ve bunlar ülkedeki çeşitli hastanelere dağıtıldı. Sonra daha fazla üretim yapmak adına ASELSAN’a geçildi. Burada maksimum kapasite ile çalışma yapılıyor. Günde 20 saate varan çalışmalarımız sayesinde günde 300 kadar cihaz üretebiliyoruz.”



“Bu cihazı ülkemizde üretmeseydik hiçbir yerde bulamayacaktık”

“Covid-19 salgını, tüm ülkeleri hazırlıksız yakaladı. Yeterli sayıda üretimi olmayan solunum cihazlarına talep birden artınca pek çok sağlık sistemi yetersiz kaldı. Bu cihazı üreten firmaların sayısı, dünyada sınırlı. Eğer biz solunum cihazının yerli ve milli halini üretmeseydik salgın sürecinde ülke olarak çok zor durumda kalacaktık. Pek çok ülke ‘önce ben’ diyerek solunum cihazlarına kendine ayırdı ama biz, hem kendimiz için ürettik hem de yurt dışına pazarlamasını yaptık.”

“Cihazlarımız şu anda başta Brezilya, Azerbaycan, Romanya ve Kazakistan olmak üzere 30’dan fazla ülkede kullanılıyor. Bugüne kadar üretimini gerçekleştirdiğimiz 20 bin cihazın yaklaşık yarısını yabancı ülkelere ihraç ettik. Süreç kapsamında ‘destek olmak’ amacıyla Afrika’ya da pek çok cihaz gönderimi yaptık. Cihazı kullanan sağlık çalışanlarından ve ülkelerden ise daima olumlu yorumlar aldık.”



“Yüksek Akış Oksijen Terapisi özelliğine sahip”

“Ürettiğimiz solunum cihazı, ‘Yüksek Akış Oksijen Terapisi’ özelliğine sahip. Bu da özellikle Covid-19 hastaları için bulunmaz bir nimet. Cihazı kullanan yurt içindeki sağlık çalışanlarımızın bu konuda yorumları oldukça iyi. Bu cihazları sürekli iyileştiriyor ve geliştiriyoruz. Daha gelişmiş versiyon için şu anda çalışıyoruz. Sağlık çalışanlarımızın isteği ve önerileri doğrultusunda da saha gezileri yaparak güncelleştirmelerimizi yapıyoruz.” 

Yorumlar (0)