Türkiye’de maymun çiçeği vakası var mı? Resmi açıklama yapıldı

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye’de bugüne kadar maymuna çiçeği vakasına rastlanmadığını duyurdu. 

SAĞLIK 22.05.2022, 12:37
Türkiye’de maymun çiçeği vakası var mı? Resmi açıklama yapıldı

Dünya genelinde hızla yayılarak büyük panik yaratan maymun çiçeği virüsü, gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Genellikle hayvandan insana buluşan, nadiren de insandan insana temas yoluyla geçen maymun çiçeği virüsü, vücutta belirgin kabarmalar, kaşıntı ve yüksek ateşe sebep oluyor. Afrika kıtasında sıklıkla görülen ancak son zamanlarda kıta dışına da sıçramaya başlayan tehlikeli virüs ile ilgili Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden önemli bir açıklama yapıldı. 

“Bu hastalık, solunan damlacıklar veya temas yoluyla bulaşabilir”

‘Monkeybox’ olarak da adlandırılan maymun çiçeği virüsünün henüz Türkiye’de görülmediği belirtilen açıklamada, hastalığa dair çeşitli uyarılarda bulunuldu. Maymun çiçeği virüsünün genellikle primatlar ve kemirgenler gibi vahşi hayvanlarda ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, “Bu canlılar vasıtasıyla bazen insanlara da bulaşan bu hastalık, zoonotik bir rahatsızlıktır. Maymun çiçeği vakaları, genellikle Batı ve Orta Afrika coğrafyasında ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık, solunan damlacıklar veya temas yoluyla bulaşabilir” ifadelerine yer verildi. 

“Türkiye’de şu ana kadar hiçbir vakaya rastlanılmamıştır”

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, maymun çiçeği virüsünde görülen semptomların 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden düzeldiği belirtilerek, “Maymun çiçeği virüsü ile ilgili gelişmeler, Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve Dünya Sağlık Örgütü ile bilgi alışverişinde bulunularak yakından takip edilmektedir. Türkiye’de şu ana kadar hiçbir vakaya rastlanılmamıştır” ifadeleri kullanıldı. 

Yorumlar (0)