Türkiye’de en yaygın görülen ağız sağlığı problemi diş çürüğü
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Eda Güler, Türkiye'de en yaygın ağız sağlığı probleminin diş çürüğü olduğunu ifade ederek, okul çağındaki çocukların yüzde 60 ile yüzde 90'ında, yetişkin bireylerin ise neredeyse hepsinde diş çürüğü olduğunu belirtti.

OMÜ tarafından paylaşılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Güler, ağız sağlığını desteklemek için diş fırçalamanın önemine dikkat çekti.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan verilere göre, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinden fazlasının diş çürüğü ile yaşadığına işaret eden Güler, Türkiye'de de diş çürüğünün en önemli ağız sağlığı problemi olduğunu belirtti.
Dünya nüfusunun üçte birinden fazlasının dişinde çürük var!
Gün içinde alınan gıdaların ağız içerisinde plak oluşumuna neden olduğunu belirten Güler, fırçalanmayan dişlerde bu duruma bağlı olarak çürük oluştuğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan verilere göre, dünya nüfusunun üçte birinden fazlası diş çürüğü ile yaşıyor. Bu sorunun önlenmesindeki en kolay yol ise ağız hijyenine dikkat etmek. Okul çağındaki çocukların yüzde 60 ile yüzde 90'ında, yetişkin bireylerin ise neredeyse hepsinde diş çürüğü mevcut. Sağlık Bakanlığının 2018’de yaptığı Türkiye Ağız ve Diş Sağlığı Profili Araştırma Raporu'na göre en fazla ağız sağlığı problemi olarak diş çürüğü, görülüyor."
Doğru fırçalamak önemli!
Sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan hemen önce dişlerin orta sertlikte bir diş fırçası ile florürlü diş macunu kullanarak fırçalanmasını tavsiye eden Güler, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"Hekimler olarak bizler, genelde orta sertlikte olan diş fırçalarını tavsiye ediyoruz. Dişleri beyazlatmak için kullanılan sert kıllı fırçalar ile yüksek aşındırıcı içeren macunlar ise diş fırçalarken yapılan hataların en başında geliyor. Sert kıllı fırçaları dişe bastırarak kullanmak kesinlikle yanlıştır. Bu şekilde dişte aşınma ve hassasiyet oluşumuna neden olunur. Fırçayı ıslattığınız durumda ise fırçanın sertliği azalacağı içim temizleme özelliğinde de azalma olabilir."
Ağız kokusu olanlar dilleri de fırçalaya bilir!
Ağız kokusundan şikayetçi olanların ise dillerini de fırçalayabileceğini belirten Güler, "Bu fırçalama işlemini yaparken tek bir yöne doğru fırçalamak ise doğru olacaktır" dedi.
Sadece diş fırçalamak yeterli olmayabilir
Ortodontik tedavi alan ya da diş çapraşıklığı bulunan hastalar için diş fırçalamanın yeterli olmayacağını belirten Prof. Dr. Güler, bu kişilerin arayüz fırçaları veya diş ipi kullanmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca Güler, yaşlı ve çocuk hastalar içinde basıncı uygularken daha kontrollü olduğu için elektrikli diş fırçası önerdi.