Türkiye’de bir ilk: Koronavirüse ve KKKA hastalığına aynı anda yakalandı

İştahsızlık, halsizlik, sırt ve kas ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 60 yaşındaki kadının hem koronavirüs hastası olduğu hem de KKKA hastalığına yakalandığı tespit edildi.

SAĞLIK 03.06.2021, 11:27 03.06.2021, 21:33
Türkiye’de bir ilk: Koronavirüse ve KKKA hastalığına aynı anda yakalandı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne halsizlik, ateş ve nefes darlığı şikayetleriyle gelen 60 yaşındaki İ.D. isimli kadın hastaya koronavirüs ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konularak tedavisi gerçekleştirilip taburcu edildi.

Uzmanlar, ülkemizde KKKA ve koronavirüs hastalığının bir arada görülmesinin ender rastlanan bir durum olduğunu söyleyerek buna benzer vakaların literatürde artık yerini alabileceğini kaydetti.

Konuya dair açıklamalar yapan KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, kene vakalarının başlamasıyla beraber servislere gelen KKKA ve kovid hastası birlikte olabileceğinin değerlendirilip dikkatli bir şekilde tarama yapıldığını ifade etti.

“KKKA bölgede yavaş yavaş sıklığını arttırmaya başladı”

Yapılan dikkatli tetkikler neticesinde 10 gün önce kendilerine nefes darlığı, halsizlik gibi şikayetlerle gelen 60 yaşındaki İ.D. isimli bir kadın hastaya hem KKKA hem de koronavirüs hastalığının teşhisini koyduklarını ifade eden Prof. Dr. Selçuk Kaya, “Dünya çapında mühim bir pandemi dönemi yaşıyoruz. Pek çok insanın yaşamını kaybetmesine sebep olan virüsün ülkemizdeki ciddi sonuçlarını görüyoruz. Bununla beraber diğer birçok endemik dediğimiz, ülkemizde ve bölgemizde sıkça görülen enfeksiyon hastalıkları da önemini koruyor. Sonuçta hastalıklar bitmiş değil.

Yaz aylarına girdiğimiz bugünlerde insanlar açık alanlara çıkıp doğayla temasın artması neticesinde KKKA da sıklığını arttırıp karşımıza çıkmaya başladı. Bu çerçevede 60’lı yaşlarda olan bir kadın hastamızı koronavirüs tanısıyla servise aldık. Bulunduğumuz bölgenin endemik olmasından kaynaklı KKKA vakalarını hep aklımızda tutuyoruz. Buna yönelik iki hastalığın da belirtisini görünce gerekli tedavileri yaptık. Hasta yaklaşık olarak 10 gün tedavi süresi sonunda yavaş yavaş durumunu toparladı ve taburcu edildi.” dedi.

Yorumlar (0)