Türkiye'nin ilk koronavirüs raporu İngiliz dergisinde!

Türkiye'nin yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin ilk bilimsel veri çalışması gerçekleştirildi. 125 hastaneden 1014 hastaya ait 6 bin veri üzerinden gerçekleştirilen araştirma, İngiltere'deki önemli bir tıp dergisinde yayınlandı. 

SAĞLIK 19.05.2020, 10:46
Türkiye'nin ilk koronavirüs raporu İngiliz dergisinde!

Türkiye'nin yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin ilk bilimsel veri çalışması, Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü'nün başkanlığında bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Söz konusu çalışma, "The New England Journal of Medicine" dergisinin ön baskısında yayınlandı.

Türkiye'deki yeni tip koronavirüse (Covid-19) ilişkin yurtdışında yayınlanan "ilk bilimsel makale" özelliğine sahip olan 27 sayfalık araştırmanın, daha da ayrıntılandırılarak asıl baskıya verilmesi için Bilimsel Araştırmalar Komisyonu'nun gözetimine verildiği bildirildi.

Salgına ilişkin 5 haftalık verileri içeren ayrıntılar şöyle:

Hastaların ortalama yaşı 50

Yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan hastaların ortalama yaşı 50. 

Hastalık 50 artı eksi 18 yaş aralığında tespit edildi. Hastaların yüzde 54.7'sinin erkek olduğu görüldü.

Yüzde 43.9'u temas yoluyla bulaştı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalarının yüzde 43.9'unun, virüs taşıyan bir kişi ile temas ettiği belirlendi. 

Son 14 gün içinde yurtdışında olanlar yüzde 8.2

Vakalar arasında son 14 gün içinde yurtdışında bulunanların oranı yüzde 8.2 olarak tespit edildi.

Yüzde 70'i kentsel çevrelerde yaşıyor

Vakaların yüzde 70'inin kentsel çevrelerde yaşadığı saptandı.

Kuluçka süresi 5.4 gün olarak belirlendi

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) enfekte kişiyle temastan sonraki ortalama kuluçka süresi de 5.4 gün olarak açıklandı.

Yüzde 65.7 öksürük belirtisi görüldü

Başvuruda en fazla görülen belirtiler yüzde 65.7 öksürük, yüzde 49.2 ateş, yüzde 39.6 halsizlik ve yorgunluk olarak tespit edildi. Hiçbir belirti göstermeyen vaka oranı yüzde 5.9 olarak belirlendi.

Türkiye'de ölüm oranı 3.8

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye'de ölüm oranı 3.8 olarak duyuruldu. Hastaların yüzde 9.5'i ayakta, yüzde 79.4'ü izole servislerde, yüzde 11.1'i yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. 

"Tedaviler olumlu sonuç verdi"

Söz konusu çalışmanın değerlendirme bölümünde, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye'de seyri ve sonuçlarına ilişkin şunlar kaydedildi:

"Türk nüfusunun genç yaşı, erken 65 yaş üstü insanlar için sokağa çıkma yasağı, ardından sokağa çıkma yasağı olanların Türkiye'nin yoğun bakım ünitesine kabul edilmesi ve mekanik ventilasyon gerektiren düşük sayıda vaka dikkat çekici ve düşük toplam mortalite (ölüm) oran söz konusu. Hastalığın ilerlemesinin şüpheli durumlarda bile hidroksiklorokin tedavisinin erken kullanımı gibi stratejilerle önlenmesi, antiviral ilacın erken uygulanması, tüm zatürre ve yüksek akışlı hastalarda favipiravir yüzüstü pozisyonla birleştirilmiş oksijen ve NIMV tedavileri olumlu sonuç verdi."

Yorumlar (0)