Türkiye'nin Faz-3 çalışma sonuçları The Lancet'te yayımlandı

Türkiye'de de kullanılan Çin aşısı CoronaVac'ın Faz-3 çalışmalarının sonuçları açıklandı. Açıklamada iki doz aşının koronavirüse karşı yüzde 83,5 etkili olduğu belirtildi. Aşının yeni Kovid-19 varyantlarına karşı "uzun vadeli etkinliği için" ayrı bir araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

SAĞLIK 09.07.2021, 14:18 Hanife
Türkiye'nin Faz-3 çalışma sonuçları The Lancet'te yayımlandı

Türkiye'nin CoronaVac (Sinovac) aşısıyla ilgili Faz-3 çalışmalarının sonuçları The Lancet'te yayımlandı.

Buna göre, Çin'de geliştirilen Kovid-19 aşısı CoronaVac'ın Türkiye'de yürütülen Faz-3 çalışmasından elde edilen sonuçta, aşının iki dozunun Kovid-19’a karşı  % 83,5 koruma sağladığı görüldü.

Ön verilerde, CoronaVac'ın "güçlü bir antikor yanıtına" neden olduğu belirtildi.

Makalede, Türkiye'de 10 binden fazla katılımcının olduğu çalışmada kişiler arasında ölüm veya ciddi bir yan etki bildirilmediği, yan etkilerininse büyük kısmının hafif olduğu ve enfeksiyondan sonraki yedi gün içerisinde ortaya çıktığı kaydedildi.

Ayrıca sonuç raporunda aşının yeni ortaya çıkan koronavirüs varyantlarına karşı uzun vadeli etkinliğinin geliştirilebilmesi için daha çeşitli bir katılımcı grubunda denenmesi gerektiğine dikkat çekildi.



Coronavac aşısı 24 ülkede deneniyor

İnaktive edilmiş virüsün kullanıldığı CoronaVac'ta, kişiye uygulanan aşıda bağışıklık sistemi, virüsün zararsız hale getirilen formuna saldırıyor ve virüsle savaşmak için antikor üretiyor. Böylece bağışıklık kazanılıyor.

2-8 derecede saklanıp taşınabilen aşı Sinovac Life Sciences tarafından geliştirildi. Bu aşı acil onay alınarak başta Brezilya, Şili, Endonezya ve Türkiye olmak üzere 22 ülkede 2020 yılının ortasından bu yana Faz-3 çalışmalarıyla deneniyor. Makalede yer verilen çalışmada, katılımcılara 14 gün arayla iki doz CoronaVac aşısı yapıldı.

The Lancet'e açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Murat Akova, salgının kontrol altına alınabilmesi için etkili ve güvenli aşıların her bir dozuna dünyanın ihtiyacı olduğunu belirterek, edindikleri sonuçlar da inaktif virüs aşılarının etkinliği ve güvenliğine önemli bir kanıt teşkil ettiğini söyledi. Prof. Akova, CoronaVac'ın avantajlarından birinin, dondurulmasına gerek duyulmaması olduğunu, bunun da taşınmasını ve dağıtımını kolaylaştırdığını belirtti. Bu durumun, aşının dünya genelinde dağıtımı açısından özellikle önemli olduğuna belirten Akova, bazı ülkelerde büyük miktarda aşının çok düşük sıcaklıklarda depolanmasının zor olabileceğini söyledi.



Çalışma, Türkiye'de 24 merkezde gerçekleştirildi

Makalede, çalışma sonuçlarına yönelik yer verilen bilgiler biride, 14 Eylül 2020 ile 5 Ocak 2021 arasında, 18 ila 59 yaş arasındaki 10 bin 218 yetişkinin, iki doz aşı (6 bin 650) veya plasebo (3 bin 568) almak üzere rastgele belirlendiği kaydedildi. Çalışmanın, Türkiye'de 24 merkezde gerçekleştirildiği belirtilen raporda, yaş ortalaması 45 olan katılımcıların 5 bin 907'si, yani yüzde 58'i erkeklerden oluştuğu belirtildi. Ayrıca ilk dozun uygulanmasından sonra, aşı grubundaki 87 katılımcı ve plasebo grubundaki 98 katılımcının çalışmadan çıkarıldığı, aşı grubundan 4 katılımcının da 59 yaşın üzerinde olmaları nedeniyle ikinci dozdan sonra çalışmadan çıkarıldığı belirtildi. Böylece toplamda 10 bin 29 katılımcı etkinlik analizine ve 10 bin 214 katılımcının da güvenlik analizine dahil edildiği vurgulandı.

Yapılan çalışmada ortalama 43 günlük izlemeden sonra toplamda 150 Covid-19 vakası, PCR ile teyit edildi. İkinci dozda ise 14 gün sonra, aşı grubunda 9 semptomatik Covid-19 vakası, plasebo grubunda da 32 vaka bildirildi. Buna göre, yapılan analizler sonucunda aşının %83,5'lik bir etkinliğe tekabül ettiğini tahmin ettiklerinin altı çizildi.



Yaşa bağlı olarak antikor yanıtı azalıyor

Ayrıca, aşının yol açtığı bağışıklık yanıtına yönelik analize 1413 katılımcının dahil edildiği grupta, aşı grubundan 981 kişi ve plasebo grubundan da 432 kişi yer aldı. CoronaVac, aşı olanların %90'ına karşılık gelen 880 kişide antikor yanıtına neden oldu.

Yaşa bağlı olarak hem erkek hem de kadınlarda antikor yanıtının azaldığının belirtildiği yazıda yer alan bulgulara göre, yan etkilere yönelik 10 bin 214 katılımcıdan elde edilen veriler kullanıldı.

3 bin 845 yan etki bildirildi

Çalışmada aşı olan kişilerde yan etki insidansı ise %19 olarak kaydedildi.

1862 katılımcıda toplam 3 bin 845 yan etki bildiren kişilerin % 90'ı "yorgunluk, kas ağrısı ve enjeksiyon bölgesinde ağrı " olmak üzere hafif oldu. Çalışma süresi boyunca ölüm veya ciddi bir yan etki görülmezken, aşı grubunda 6 ve plasebo grubunda ise 1 katılımcı yan etkiler nedeniyle çalışmadan çekildi. Yalnızca tek bir yan etki için (alerjik reaksiyon) hastaneye yatış gerekti.

Yorumlar (0)