Türkiye, korona aşısı için 'kesin sipariş veren ülkeler' listesinde yok

Türkiye, uluslararası aşı platformu GAVI'de yer alan 'aşı siparişi kesinleşmiş ülkeler' listesine henüz ismini yazdıramadı. Üç aşı üreticisiyle görüşmeler yürütülüyor.

SAĞLIK 24.11.2020, 20:25 26.11.2020, 09:10
Türkiye, korona aşısı için 'kesin sipariş veren ülkeler' listesinde yok

Türkiye, uluslararası aşı platformu GAVI'de yer alan 'aşı siparişi kesinleşmiş ülkeler' listesine henüz ismini yazdıramadı. Üç aşı üreticisiyle görüşmeler yürütülüyor.

Çinli Sinovac aşısından Türkiye’ye 10 milyon doz geleceği yönündeki haberler heyecan yaratırken, henüz resmi bir duyuru yapılmadı.

Türkiye uluslararası aşı platformu GAVI’de yer alan ve Bangladeş gibi dikkat çeken ülkelerin de bulunduğu 'aşı siparişi kesinleşmiş ülkeler' listesine henüz ismini yazdıramadı.

Küresel çapta 9,6 milyar doz aşı ülkeler tarafından sipariş edilmiş durumda. Bunun 6,8 milyarı kesin sipariş, 2,8 milyarı ise halen görüşme aşamasında.

Türkiye de üç aşı adayıyla görüşme sürecinde. Görüşmeler; Çinli Sinovac, Rus Sputnik V ve Pfizer ile BioNTecch’in ürettiği aşı için sürdürülüyor.

"2021'de 25 milyon Çin aşısı alımı planlanıyor"

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisiyle konuştuğunu belirterek, “İnsan faz çalışmaları 20 bin gönüllü ile Türkiye’de devam eden Çin menşeli Sinovac aşısı için aralık ayında 10 milyon dozluk anlaşma bitmek üzere. Çin aşısıyla ilgili 2021 yılı içerisinde de 25 milyon dozluk büyük bir alım planlanıyor.” açıklamasında bulundu.

Uluslararası aşı faaliyetleri ve ulaşımıyla ilgili kayıtların bulunduğu aşı ittifakı GAVI’nin kayıtlarında henüz Türkiye’nin tamamladığı bir satın alma sözleşmesi bulunmuyor. GAVI ittifakının verilerine göre şu ana kadar en büyük aşı siparişi 1,6 milyar doz ile Hindistan’dan gelmiş.

"Çin aşısına güvenmiyoruz"

Türkiye’nin birkaç ay önce aşı üreticileriyle bir anlaşmaya varmış olması gerektini belirten İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kudbettin Demir, “Bütün gelişmiş ülkeler anlaşmalarını çoktan yaptı, ciddi faaliyetler yürütüldü. Üretenler belli, ihtiyaç belli. Talep çok, yarış söz konusu. Türkiye aşı sözleşmelerini çok önceden bitirmeliydi. Biz de şimdiye kadar ön ödemelerimizi yapıp hazırlıklı durumda olmalıydık. Rus ve Çin aşıları, ciddi bilim kuruluşları tarafından net bir görüş alamadı. EMA’nın onaylamadığı aşıları kullanmamamız gerekiyor. Bizler de bu sebeple bu aşılara güvenemiyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)