Türkiye'de tarihi gün! İlk koronavirüs test aşısı yapıldı 

Çin'de üretilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı, Türkiye'de bulunan bazı sağlık çalışanlarına uygulandı.

SAĞLIK 16.09.2020, 14:20
Türkiye'de tarihi gün! İlk koronavirüs test aşısı yapıldı 

Türkiye'de tarihi bir gün yaşanıyor. 

Çin'de üretilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının gönüllü uygulaması, Endonezya ile Brezilya'da hayata geçirilmişti.

Söz konusu aşı çalışmalarının Faz-3 aşamasına Türkiye de eklendi. Böylece yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ilk dozu gönüllülere uygulandı.

Gönüllülerin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli olan sağlık çalışanlarından meydana geldiği öğrenildi. 

"1000'den fazla sağlık personeline uygulanacak"

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, 10 gün içerisinde 1.200-1.300 sağlık personeline yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının uygulanacağını ifade etti.

Yine gönüllü olarak başvuran ve genellikle kronik rahatsızlığa sahip olan 13.000 kişiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yapılacağını belirten Sarıkaya, bunun için de 3 aylık bir süre gerektiğini kaydetti.

"Biri antijenli, biri antijensiz olacak"

Sarıkaya, aşı yaptıran kişilerin iki hafta sonra aynı merkezlere giderek aynı aşıdan bir kez daha yaptıracaklarını aktararak, bir kola aynı aşıdan iki defa uygulanacağını belirtti. 

İki farklı tip aşının yapılacağına dikkat çeken Sarıkaya, bunlardan birinin "antijene sahip olan aşı", diğerinin ise "antijene sahip olmayan aşı" olarak nitelendirildiğini ifade etti.

"Antijen, antikor üretimini sağlıyor"

Sarıkaya, insan vücuduna giren antijenin, antikor üretimini yani koruyuculuğu sağladığını kaydetti. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı yaptıran kişilere enfeksiyon kapmamaları için uyarıda bulunulacağını belirten Sarıkaya, gönüllülerin yarısına "antijene sahip olan aşı", diğer yarısına ise "antijene sahip olmayan aşı" uygulanacağını ve kime hangi aşının yapıldığını yalnızca bilgisayarların bileceğini aktardı. 

"Ne tür rahatsızlıkların oluştuğu kaydedilecek"

Sarıkaya, Faz-3 aşamasının yıllardır bu şekilde yürütüldüğüne dikkat çekerek, antijenden koruma gelip gelmediğinin böyle anlaşılabileceğini ifade etti.

Hangi gönüllülerde ne tür rahatsızlıkların meydana geldiğinin kayıt altında tutulacağını belirten Sarıkaya, rahatsızlanan kişilerin bilgisayar kodlarının kırılacağını ve söz konusu aşının kimlerde nasıl bir yan etkiye sahip olduğuna bakılacağını kaydetti.

"Bütün veriler toplanarak DSÖ'ye iletilecek"

Sarıkaya, "antijene sahip olan aşı" uygulanan kişilerde daha az hastalık görülmesinin beklendiğine dikkat çekerek, "antijene sahip olmayan aşı"da ise tam tersi bir durum yaşanabileceğini belirtti. 

Tüm verilerin bir araya getirileceğini ve diğer ülkelerdeki verilerle sentezleneceğini aktaran Sarıkaya, hepsinin DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ile sağlık otoritelerine verileceğini ifade etti. 

Sarıkaya, koruma sağlanması halinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının seri olarak üretileceğini belirtirken, bunun ne kadar süreceği hususunda kesin bir tarih vermedi. 

Yorumlar (0)