Türkiye'de kaç kişiye korona testi uygulandı?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'de şimdiye kadar kaç kişiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi uygulandığını açıkladı. 

SAĞLIK 14.03.2020, 09:25
Türkiye'de kaç kişiye korona testi uygulandı?

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde dünya genelinde 145 binden fazla kişi enfekte oldu. 5 binden fazla kişi de hayatını kaybetti.

Türkiye'de ise şu ana kadar 5 vaka tespit edildi. 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Türkiye'de şimdiye kadar kaç kişiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi uygulandığını bildirdi. 

Prof. Dr. Azap, koronavirüs belirtileri gösteren biri hastaneye gittiği zaman burun ve boğaz örneklerinin alındığını belirterek, "Örnek virüsün canlı kalmasını sağlayan bir yaşam ortamına yani 'besi' ortamına alınıp labarotuvara gönderiliyor. Laboratuvarda, örnekte aradığımız RNA var mı yok mu diye bakılıyor. Amerikan dizilerinde gördüğümüz genetik materyali çoğaltma yöntemi bu." ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'de vaka görüldüğü için artık yurt dışına gönderilmiyor"

Örneğin hastalığın RNA'sı ile karşılaştırılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Azap, Buna PCR testi (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) deniyor. Hastalığın RNA’sını çoğaltmak için üretilen 'primer' ticari olarak satılıyor. Biz Türkiye olarak bir ay önceden 'primer'ı üretmeye başladık. Dünyada biz de dahil dört ülkede üretiliyor. Geçen haftaya kadar Türkiye’de hastalık görülmediği için primerleri yurt dışına satıyorduk. Ancak geçen haftadan itibaren vaka görüldüğü için artık göndermiyoruz." diye konuştu. 

"Test ücretli değil"

Prof. Dr. Azap, Türkiye'deki üretimin haftalık 2 bin primer hazırlama kapasitesinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Ancak test sayılarını artırmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bu test ücretli değil." dedi. 

"4 binden fazla kişiye test yapıldı"

Türkiye şimdiye kadar 4 bini aşkın kişiye test yapıldığını aktaran Prof. Dr. Azap, "Bu rakam dünya geneline göre az gibi gelebilir ancak şüpheli vaka sayısına baktığımızda yeterli. Yurtdışı bağlantısı, yüksek ateş ve öksürük gibi belirtileri taşıyanlara yaptığımız için şüpheli vaka sayısı az." açıklamasını yaptı. 

Yorumlar (0)