Türkiye'de ilk: "İnme 112" Bolu'da kullanılmaya başladı

İnme riski olan hastanın bilgilerini, hastaneye varmadan önce doktoruna ileten "İnme 112" mobil uygulaması pilot il seçilen Bolu'da kullanılmaya başladı.

SAĞLIK 06.01.2020, 13:46 06.01.2020, 13:52
Türkiye'de ilk: "İnme 112" Bolu'da kullanılmaya başladı

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen "İnme 112" mobil uygulaması, inme riski olan hastanın en kısa süre içinde en yakın hastanede tedavi altına alınmasını sağlayacak.

"İnme 112" uygulaması için pilot il seçilen Bolu'daki 21 istasyonda çalışan 112 Acil Sağlık personelinin tümü, uygulamayı cep telefonlarına indirerek kullanmaya başladı.

Acil vaka çağrısında, hastanın inme geçirdiğinden şüphelenen sağlık ekipleri, "İnme 112" uygulamasının hastayla ilgili yönelttiği soruları yanıtlayarak, hastada inme riski olup olmadığını görebiliyor. Hastada inme riski olduğu belirlendiği anda sağlık ekipleri en yakın hastaneye yönlendirilirken, hastanın bilgileri görevli doktora SMS olarak gönderiliyor.

"İnme 112" sayesinde, inme riski bulunan hasta henüz hastaneye ulaşmamışken, merkezdeki doktor hastaya ait tüm bilgilere ulaşarak, uygulayacağı tedavi yöntemini belirleyebiliyor.

İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, pilot il olan Bolu'da yapılan çalışmalar sonucunda, uygulamadaki sorun ve aksaklıkların belirlenip çözülebileceğini ve Türkiye için örnek olacak bir sistemin oluşturulabileceğini aktararak, “Tabii Bolu'da İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanemizde de inme merkezi açıldı. Merkezin açılması ile birlikte inmenin de çok kritik bir tedavi sürecinin aslında bu sisteme entegrasyonu Sağlık Bakanlığımız tarafından gündeme geldi. Onlar sağ olsunlar bu sistemi de Bolu'da pilot olarak başlattılar." dedi.

Mobil uygulamadan da bahseden Demirkol, "Bir vaka bilgisi geldiğinde ekiplerimiz vakaya gidiyorlar. İnme merkezindeki hocalarımızdan inme hakkında gerekli eğitimi alan personelimiz oraya gittiklerinde hemen cep telefonlarında bulunan uygulamaları açarak orada klinik sorularla karşılaşıyorlar. 'Hasta kolunu kaldırabiliyor mu?', 'Hastanın vücudu ile ilgili ağızda ve konuşmasında anormalliği var mı?', 'Bilinci nasıl?' gibi sorular var. Bu klinik soruları arkadaşlarımız aşama aşama cevapladıklarında hastaya şüpheli inme tanısı koyuluyor. Hem tecrübeleri hem de buradaki klinik yaklaşımla beraber bu uygulamada hastanın inme şüphesi olduğu ortaya çıktığında hemen ilimizdeki İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanemizde var olan inme ünitesine yönlendiriyor ve aynı anda da hastanın bilgileri sisteme giriliyor. Onlar da hasta adını, yaşını, klinik durumunu hızlıca sisteme girip onayladıklarında hasta bilgileri SMS ile inme merkezimizdeki görevli doktorumuzun telefonuna düşüyor. “ifadelerini kullandı.

Demirkol, pilot dönem bittikten sonra "İnme 112" mobil uygulamasının Sağlık Bakanlığı'nın belirleyeceği süre içinde, Türkiye'nin her yerinde görev yapan 112 ekipleri tarafından kullanılacağını belirtti.
 

Yorumlar (0)