Türkiye'de bir ilk: Covid-19'u teşhis edebilen dedektör köpek

Türkiye ilk dedektör köpeğini eğitti. "Zippo", Covid-19'u teşhis etmek için aramıza karışıyor!

SAĞLIK 17.03.2021, 17:37 18.03.2021, 09:47
Türkiye'de bir ilk: Covid-19'u teşhis edebilen dedektör köpek

Son dönemlerde yurt dışında pek çok ülkede köpekler yardımıyla Covid-19'lu hasta tespit edimine başlanmıştı. Ankara Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğinde atılan ve yurt dışındaki çalışmalara örnek olacak bu çalışma ile artık Türkiye'nin de bir dedektör köpeği var.

İki köklü kurumun birlikte geliştirdiği proje ve uzmanlar tarafından eğitilen köpek ile artık hastalığın teşhisi daha kolay olacak. Birçok kurumun da destekleri ile yürütülen projenin baş aktörü olan "Zippo" isimli köpek, yüzde 100 oranına yakında doğru tespitte bulunabiliyor.



"Ülkemiz ve insanlık adına önemli bir çalışma"

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Ülkemiz ve insanlık adına son derece önemli bir çalışma. Bu çalışma, hastalığın erkenden teşhis edilmesini ve koruyucu hekimlik uygulamalarının başlatılmasını sağlıyor. Sağlık alanında olduğu kadar ekonomi alanında da önemli bir adım. Uluslararası mecrada yapılan çalışmalarda genellikle gizli yoldan yürütülen çalışmalardır bunlar. Arkadaşlarımız da bu çalışamaların kaynaklarını ve adımlarını uzun ve ayrıntılı araştırmalar sonucunda buldular. Ardından ülkemize özgü olan metodları ortaya koyarak Zippo'yu eğittiler."



Zippo, teknolojik virüs tespit edicilerden daha başarılı

Köpek Uzmanı Veteriner Hekim Taner Özvardar, bir buçuk aylık süreç içerisinde önemli sonuçlar elde ettiklerini belirterek, "Bu köpek, daha önce hiçbir şekilde dedektör olarak görev almamış bir köpek. Biz Zippo ile yüzde 97 oranında tespit başarısı sağladık. Bir buçuk aylık eğitim ile bunu yaptık. Hiçbir teknolojik virüs ölçüm cihazı, köpeğin burnunu yakalayamaz. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ve TÜBİTAK işbirliğinde yaptığımız bu çalışmadan görüyoruz ki sıradan bir köpek bile kısa sürede dedektörlük becerisi kazanabilir." dedi.

Özvardar sözlerine şöyle devam etti: "Zippo üzerinde çok farklı kombinasyonlar denedik. Hiçbir kronik hastalığı olmayanlar, ilaca başlamamışlar, Covid-19 pozitif olanlar, ilaca başlamış olanlar ve daha pek çok kişi ile Zippo'yu biraraya getirdik. Köpeğimiz bunların çoğunu tespit etmeden başarılı oldu. Yurt dışında 6 aylık süre içerisinde tamamlanan eğitimi de biz bir buçuk aylık süre içerisinde tamamladık ve altına ülkemizin imzasını attık."

Yorumlar (0)