Türkiye'de bir ilk! 11 yaşındaki çocuğa uyanıkken beyin pili takıldı

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Dr. Sait Öztürk, bir ilke imza atarak uyanık haldeki 11 yaşındaki bir çocuğa beyin pili taktı.

SAĞLIK 28.06.2021, 17:53
Türkiye'de bir ilk! 11 yaşındaki çocuğa uyanıkken beyin pili takıldı

Doğuştan Distoni rahatsızlığı bulunan 11 yaşındaki Hüseyin Yiğit Tosun ve ailesi, tedavi olmak üzere Muş’tan Fırat Üniversitesi Hastanesine geldi. 

Uyanık bir şekilde beyin pili takıldı

Hastaya yapılan tetkikler neticesinde Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sait Öztürk, 11 yaşındaki çocuğa, ameliyatla beyin pili takılmasına karar verdi. Beyin cerrahi, anestezi ve nöroloji bölümlerinin yardımıyla ilk defa uyanık bir çocuk hastaya beyin pili ameliyatı yapıldı. Yapılan ameliyat kayıt altına alınırken, ameliyattan sonra hastanede iki gün müşahede altında tutulan Hüseyin Yiğit Tosun daha sonra taburcu oldu. Hastanın önceki ve sonraki durumu, ameliyatın başarısını ortaya koydu.

Türkiye ilk kez 11 yaşındaki bir çocuğa uyanık bir şekilde beyin pili ameliyatı yaptıklarını ifade eden Doç. Dr. Sait Öztürk, şu açıklamaları yaptı:

“Beyin pili ameliyatları normalde mümkün mertebe uyanık yapılması gereken ameliyatlardır. Fakat çocuk yaş grubundaki çocukların uyumu zor olduğu için uyanık ameliyat yapılmaz. Biz FÜ Tıp Fakültesi olarak hastanemizde anestezi, beyin cerrahi ve nöroloji bölümlerimizin desteğiyle birlikte ilk kez uyanık bir çocuk hastaya beyin pili ameliyatı gerçekleştirdik. Hastamız, Distoni hastalığı denilen, doğuştan olmak üzere vücutta kırılmalar, kasılmalar ve bükülmeler gibi problemlerle gelen rahatsızlıktır. Burada tabii ki öncelikli tedavi ilaçtır. Ancak belli bir grup hastamızda ilaç tedavisi çok yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle bu tarz bir hasta grubuna beyin pili denilen bir ameliyat yöntemimiz var” 

“Ameliyatta 2 gün sonra pilini çalıştırdık”

Beyin pili ameliyatlarında, pilin beyin içerisine yerleştirilmediğini açıklayan Öztürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Beynin, ön planda her iki tarafına iki küçük delik açarak oradan kabloyu bağlantılı alanlara hassa bir biçimde yerleştiriyoruz. Daha sonra kabloların ucuna pil yerleştiriyoruz. Hastayı uyanık tutmamızın nedeni yerleştirdiğimiz kabloların gerekli yerlere hatasız bir biçimde yerleştiğini kontrol etmektir. Çünkü kabloyu yerleştireceğimiz bölüm, beyinde çok milimetrik hedeflerdir. En ufak sapmalarda dahi istenilen klinik etkinlik elde ortaya çıkmayabilir. Bu sebeple biz ilk defa hasta çocuğumuzun da uyumuyla, ameliyatı başarıyla gerçekleştirdik. Ameliyattan 2 gün sonra hastamızın pilini çalıştırarak yeni hayatına dönmesi amacıyla bir kapı açmış olduk”

Yorumlar (0)