Türk profesörden korkutan açıklama: Bir yıldan önce normale dönemeyiz!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisine ilişkin "Dünyada salgın bitmeden, biz kendimizi kontrol altına alsak bile kısıtlamalarla yaşayacağız. 11 Mart’tan önceki döneme hemen dönemeyiz. 11 Mart’tan önceki döneme bir yıldan önce dönemeyiz. Salgın dünyada sürdüğü sürece gevşemememiz gerekiyor." açıklamasında bulundu.

SAĞLIK 31.03.2020, 09:07 31.03.2020, 09:11
Türk profesörden korkutan açıklama: Bir yıldan önce normale dönemeyiz!

Hürriyet'ten Hande Fırat, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan ile yeni tip koronavirüs (Covid-19) hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinde hızı yavaşlatmak için önümüzdeki 5 günün kritik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, "Gevşek olursak vaka sayısını kontrol edemeyiz. Önümüzde uzun bir süre var. Buna kesin bir tarih biçmek doğru değil. Ancak bu iş bir ayda, iki ayda hallolmaz. Dünyada salgın bitmeden, biz kendimizi kontrol altına alsak bile kısıtlamalarla yaşayacağız. 11 Mart’tan önceki döneme hemen dönemeyiz. 11 Mart’tan önceki döneme bir yıldan önce dönemeyiz. Salgın dünyada sürdüğü sürece gevşemememiz gerekiyor. Hayat tarzlarımızı değiştireceğiz." açıklamasında bulundu. 

"Halkımız biraz daha iyi uyum sağlamaya başladı"

Prof. Dr. Ceyhan, "Şemada vaka sayısının en hızlı arttığı ülke olarak görünüyoruz. Yani diğer ülkeleri geçecek miyiz? Ne demek bu?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Şemaya göre hız açısından ilk sıradayız. İtalya, İspanya, ABD’den daha hızlı artış olduğunu gösteriyor. Olayın henüz başındayız. Ama bu, hep böyle gideceğiz demek değil. Son iki günde uygulanan tedbirlere bakıyorum, halkımız biraz daha iyi uyum sağlamaya başladı. Unutmayalım, bu uyumun etkisini kuluçka süresi nedeniyle bir hafta sonra göreceğiz. Tedbirlere aynı şekilde uyarsak artış hızında azalma görebiliriz."

"Virüsün klinik bulguları hastada varsa tedaviye başlanacak"

Grafikte ABD, İtalya ve İspanya'nın sağa yatıyormuş, yani azalma varmış gibi bir görüntüsü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yanıltıcı olabilir. Örneğin mevcut hızla gidersek 10 günde vaka sayımız 300 bini bulur. Bunun için altı testten birinin pozitif çıkması gerek. 300 bin rakamı için de bir buçuk milyon test yapmak gerekir. Dünyada hiçbir ülke bunu yapamaz. Tüm ülkeler bu sorunu yaşıyor. O nedenle bir süre sonra artık test sonucu pozitif mi negatif mi aranmayacak. Klinik bulgularla hareket edilecek. Virüsün klinik bulguları hastada varsa tedaviye başlanacak."

"İlle de sokağa çıkma yasağı ilan etmek gerekmiyor"

Prof. Dr. Ceyhan, "Peki alınan tedbirler yeterli mi? Daha radikal tedbirlere gerek var mı? Sokağa çıkma yasağı gerekiyor mu?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Benim gözlemim, ille de sokağa çıkma yasağı ilan etmek gerekmiyor. Şu son iki günde polis sokak sokak dolanıyor, 'Evlerinize gidin' diyor. Etkili bir yöntem. Şehirlerarası trafik önemli. Keşke özel araçlar için de kısıtlama getirilse. Bu önemli çünkü örneğin Ankara’da durum iyi, tedbirlere uyuluyor. Ancak dışarıdan gelenler olursa gayretinizin anlamı kalmaz, işe yaramaz. Bölgesel pandemi kurulları ve bölgesel kısıtlamaları da olumlu buldum."

"Önceliğimiz artış hızının yavaşlatılması olmalı"

Vaka artışının durduğu pik noktasına ilişkin Prof. Dr. Ceyhan, "Çok yolumuz var. Pik noktasını bir tek Güney Kore erken yakaladı. Ne zaman olacağı, alacağımız tedbirlere ve bunları uygulamamıza bağlı. Unutmayalım, hızlı artışta sağlık sistemimiz çöker. O yüzden önceliğimiz artış hızının yavaşlatılması olmalı." diye konuştu.
 

Yorumlar (0)