Türk doktor koronavirüsü 15 saniyede tespit eden idrar kiti geliştirdi

Türk hekim Mehmet Serhan Kurtulmuş, koronavirüsü 15 saniye içerisinde tespit eden bir idrar kiti geliştirdi.

SAĞLIK 01.01.2021, 23:13 03.01.2021, 09:26
Türk doktor koronavirüsü 15 saniyede tespit eden idrar kiti geliştirdi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Serhan Kurturlmuş, koronavirüsün tespitine ilişkin idrar kiti geliştirdi. Kurtulmuş yapmış olduğu açıklamada mart ayında başlamış olduğu çalışmasının kasım ayında bittiğini söyledi.

Kurtulmuş testin önce Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nce sonra ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca onaylandığını ve Sağlık Bakanlığı tarafından da ruhsatlandırıldığını söyledi.

Kurtulmuş, etik kurul onayıyla yapılan klinik çalışmalarda testin doğruluğunun mevcut testlere göre daha fazla olduğunu kaydederek çalışmanın klinik bir dergide uluslararası düzeyde yayınlandığı bilgisini paylaştı.

'15 saniye içinde sonuç verebiliyor"

Kurtulmuş, testin kısa bir zaman içerisinde sonuç verdiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Sars Cov-2 virüsüne ilişkin özel amino asit ve ikincil mikroprotein yapılarının özel bir reaktan yardımıyla idrarda tespiti prensibine dayanan ve bundan dolayı adını köpük test diye koyduğumuz testi yapma amacımız insanların en doğru ve en hızlı şekilde koronavirüs açısından taranmasını sallamak. Böylece virüs yükü bulunanların hızlı bir şekilde tedaviye alınabilmesi, virüs yükü olmayan kişilerin de günlük olağan yaşamlarına devam edebilmeleri suretiyle iş gücü kayıplarının bulunmaması, tedavisi süren hastaların tedavi süreçlerini kolaylıkla kontrol edilebilmesidir. Test bu konuya ilişkin ilk idrar testi ve 15 saniyede sonucu çıkartıyor."

Test nasıl yapılıyor?

Mehmet Serhan Kurtulmuş, testin yapılışına dair ise şu bilgileri paylaştı:

"Vücutta bulunan virüs yükünü tespit eden bu test çok kolay bir şekilde yapılıyor. Test kitinde yer alan idrar kabına bir miktar idrar koyuyorsunuz. Test kitinin içinde bulunan ve özel bir reaktan içeren vakumlu tüpü idrar kabının üzerindeki alana yerleştiriyorsunuz. Tüpe belirtildiği usulde yeteri kadar idrar gelince, 15 saniye süreyle aşağı ve yukarı yönde iyice çalkalıyorsunuz. Test tüpünde meydana gelen köpük miktarını, tüpün üzerindeki renk skalasına göre değerlendiriyorsunuz. Böylece bir semptomunuz yoksa dahi virüs yükü olup olmadığını görebiliyorsunuz. Eğer kimi klinik semptomlarınız bulunuyorsa da bunun koronavirüs veya başka bir enfeksiyonla olup olmadığını kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz."

Yorumlar (0)