Türk bilim insanları akciğer kanseri için ilaç geliştirdi

Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal ve ekibinin akciğer kanserine karşı geliştirdiği ve laboratuvar faaliyetleri sona eren ilaçta klinik araştırmalara geçiş yapıldı.

SAĞLIK 09.01.2022, 22:54 09.01.2022, 23:34
Türk bilim insanları akciğer kanseri için ilaç geliştirdi

Yayılım gösteren, tekrarlayan ya da ileri evredeki akciğer kanserini önlemek için geliştirilen ilacın Faz-1 çalışmalarına başlandı.

Toplamda 16 hasta üzerinde yapılacak olan çalışmanın Faz-1a aşamasında 6 hastada yüksek seviyede tolere edilebilen doz tespit edilecek, Faz-1b aşamasında da 10 hastada güvenlik ve etkinlik değerlendirilecek.

"Ülkemize hayırlı olsun"

Araştırma sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, basın mensuplarına verdiği demeçte, yerli ve milli ilaçların üretimini artırmak için diğer bilim insanlarıyla ortaklaşa çalıştıklarını ifade etti. 

Bu çerçevede, ülkemizde akciğer kanserine karşı geliştirilmiş olan ilk ilaçlardan birinin klinik araştırması yapıyor olmaktan dolayı gurur duyduklarını kaydeden Altuntaş, şu sözleri sarf etti:

"18 ila 75 yaş arasında hastalığı ileri evre veyahut tekrarlamış olan, daha evvel tedavi almış hastalarda klinik araştırmalara başladık. Türkiye'ye hayırlı olsun. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Bu tamamen bir ekip işi."

Faz-1 nedir?

Laboratuvar koşullarında etkinliği kanıtlanmış olan bir ilacın veyahut molekülün hastalarda doz, yan etki ve etkinlik faaliyetlerinin değerlendirildiği aşamadır.

Faz-1 çalışması, bulunan bir ilacın ilk klinik başlangıç noktası olarak da görülüyor. Çoğu zaman bir ilacın veyahut molekülün insanlarda ilk defa test edildiği aşama olarak da adlandırılıyor.

Yorumlar (0)