Türk akademisyenlerden tarihi keşif: 5 yeni parazit keşfedildi 

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde görevli olan 5 akademisyen, 3 yıl süren çalışma sonucunda 5 yeni parazit türü keşfetti. Keşifleri ile dünya literatürüne giren akademisyenler, yeni keşiflerini Samsun’daki su kaynaklarından örneklerle yaptılar. 

SAĞLIK 19.03.2021, 10:18 19.03.2021, 18:06
Türk akademisyenlerden tarihi keşif: 5 yeni parazit keşfedildi 

Samsun ilindeki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültelerinde görevli 5 akademisyen 3 yıl kadar önce il genelindeki 26 su kaynağından örnekler alarak bir araştırmaya başlamışlardı. Su kaynaklarında bulunan ve “siraz balığı" olarak bilinen tür üzerinde 5 yeni parazit keşfettiler.



Hocalarının isimlerini verdiler

Şimdiye kadar keşfettikleri 5 tür parazitten 4 tanesine hocalarının isimlerini veren akademisyenler, son olarak Ladik Gölü’nde keşfedilen parazite de diğer bir hocanın ismini vereceklerini açıkladılar. “Myxobolus Samsunensis”, “Myxobolus Cakmaki”, “Myxobolus Karaeri”, ve “Myxobolus Ekingeni” isimlerini verdikleri parazitleri, araştırmalarını ve görüntüleri ulusal ve uluslararası bilim dergilerinde yayınlamaya başlayan akademisyenler, dünya literatürüne girdikleri için mutlular.

Projenin yürütücülüğünü yapan Doç. Dr. Cenk Soner Bölükbaş, Prof. Dr. Savaş yılmaz, Doç. Dr. Gökmen Zafer Pekmezci, Prof. Dr. Nazmi Polat ve Doç. Dr. Banu Yardımcı’nın çalışmaları ulusal alanda da TÜBİTAK tarafından ilgiyle destekleniyor.

“Samsun ismini yaşatmak istedik.”

Akademisyenlerin yaptığı açıklamaya göre bir parazit türüne “Samsunensis” isminin verilmesinin amacı, Atatürk’ün “doğduğum il” dediği Samsun’un isminin dünya literatürüne kazandırılmak istenmesi. Üniversitenin, şehrin ve ülkenin ismini bu tarz bilimsel çalışmalarla duyurulmasından dolayı mutlu olan araştırmacılar, çalışmalarına devam ettiklerini bildirdiler. 


Yorumlar (0)