Türeci ve Şahin'in geliştirdiği kanser aşısından yeni haber!

Prof. Dr Uğur Şahin ve eşi Prof. Dr Özlem Türeci'nin geliştirdiği kanser aşısının ilk aşama sonuçları duyuruldu. Aşının, tümör hücrelerini öldürmesi için bağışıklık sistemini harekete geçirdiği belirtildi.

SAĞLIK 08.06.2022, 14:26 Hakan Öksüz
Türeci ve Şahin'in geliştirdiği kanser aşısından yeni haber!

Alman BioNtech firmasının kurucularından olan Prof. Dr Uğur Şahin ve eşi Prof. Dr Özlem Türeci, mRNA teknolojisiyle üretilen ilk koronavirüs aşısını geliştirmişlerdi. Çalışmalarını Almanya'da sürdüren Türk bilim insanları Şahin ve Türeci, kanser aşısını geliştirmeye devam ediyor. 

Bağışıklık sistemini harekete geçiriyor!

Edinilen bilgilere göre geliştirmesi sürdürülen kanser aşısının ilk aşama sonuçları duyuruldu. Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO), aşıya ilişkin son gelişmeleri, Chicago'da düzenlenen konferansta açıkladı. Geliştirilen kanser aşısının, tümör hücrelerini öldürmesi için bağışıklık sistemini harekete geçirdiği kaydedildi. 

Gelecekte zorlu kanser türlerinde kullanılabilir!

Yapılan çalışmanın ilk etapta pankreas kanseri hastaları için geliştirildiği belirtildi. Elde edilen sonuçların, yenilmesi daha zor olan kanserlerde de gelecekte kullanılabileceği aktarıldı. Pankreas kanserinin de oldukça ölümcül olduğu, hastalığa yakalanan kişilerin sadece yüzde 25'inin, bir yıldan fazla hayatta kalabildiği vurgulandı.

Birinci aşama sonuçları duyurulan aşıya dair görüşlerini açıklayan Dr. Vinod Balachandran, "Pankreas kanseri hastalarında uygulanan bu mRNA aşılarının bağışıklığı tetiklediği gözlendi. Sonuçlar oldukça heyecan verici." dedi.

Özlem Türeci: Yeni bir çağ açmaya kararlıyız!

Çalışmaya ilişkin konuşanlardan biri de BioNtech'in kurucu ortaklarından Prof.Dr. Özlem Türeci oldu. Türeci, "Pankreas hastalarının sadece yüzde 5'i tedaviye yanıt veriyor. Bunun gibi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çağ açmaya kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)