Tüp bebek yönteminde sperm kalitesinin önemi büyük 

Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Aydın, tedavi hakkında bilgiler verdi ve merak edilen soruları yanıtladı. 

SAĞLIK 05.04.2021, 15:27 05.04.2021, 18:32
Tüp bebek yönteminde sperm kalitesinin önemi büyük 

Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin tercih ettiği yöntemlerin başında gelen “tüp bebek yöntemi” başarı oranını oldukça yükseltmiş durumda. Gelişen sağlık ve teknoloji sistemleri sayesinde bebek sahibi olan kişilerin oranı hızla artarken Prof. Dr. Yavuz Aydın, özellikle sperm kalitesinin önemini vurguluyor. Aydın, yöntemin, kadının olgunlaşmış yumurtalarının ve erkeklerin spermlerinin kullanıldığı bir yöntem olduğunu ifade ediyor.

Uyulması gereken prosedürler var

Tedaviye başlamadan önce bazı prosedürlerin yerine gelmesi gerektiğini aktaran Aydın, “Bazı prosedürleri uygulayarak yumurtalıkları uyarıyoruz ve bu sayede istediğimiz miktarda yumurtanın oluşmasını sağlıyoruz. Yumurtalar olgunlaştığında ise ultrason ile adım adım izleyerek vajinadan yumurtaları topluyoruz. Vajina üzerinden toplanamayan yumurtalarda ise abdominalultrason eşliğinde toplama yapılıyor. Yumurtaları topladıktan sonra ‘besi ortamına’ aktarıyoruz ve burada sağlıklı şekilde beklemelerini sağlıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulunan Profesör Aydın, işlemin ilk aşamasını bu şekilde anlatıyor.

İşlemin ikinci aşaması için erkeklerden sperm alındığını belirten Aydın, “Erkekten de spermleri alıyoruz. Erkekler mastürbasyon yolu ile ejakülat oluşturuyor ve akan sıvıdan spermler alınıyor. Fakat bazı durumlarda erkeklerin testislerinden iğne ile aspirasyon yapılarak spermler alınıyor. Alınan spermler ve yumurtalar farklı yöntemler ile dölleniyor. Bu yöntemlerin başında ise yumurta ve spermleri bir kap içerisinde karıştırarak bir saat boyunca bekletmek geliyor. Bir diğer dölleme yöntemi ise spermin, iğne ile yumurtaya enjekte edilmesi.” şeklinde olayı kısaca özetliyor. 



“En sağlıklı embriyoları seçiyoruz”

Dölleme işleminden sonra “embriyolojik çalışmaların başladığını” aktaran Doktor Aydın, “Döllenme sonucunda zigot isimli bir yapı oluşuyor. Bu zigot, çeşitli hücre bölünmeleri ile embriyoya dönüşüyor. Embriyo ise büyüyerek bebeği oluşturuyor. Embriyonun sağlıklı olması halinde gebelik de başarılı oluyor. Bu sebeple dölleme kabından anne rahmine aktarılacak olan yapının en sağlıklı embriyo olması sağlanıyor. Sağlıklı embriyoyu ise döllediğimiz birkaç yumurta içinden seçiyoruz. Laboratuvar ortamında geliştirilen embriyolardan hangisi en düzgünü ise onu rahme naklediyoruz. Çoğunlukla tek embriyo nakletmekle birlikte bazı durumlarda işi garanti altına almak amacıyla çift embriyo naklediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Sperm kalitesi önemli”

Embriyonun sağlığını etkileyen faktörler arasında yumurtanın kalitesinin önemi hakkında herkesin bilgi sahibi olduğunu ama çoğu kişinin “spermin kalitesi” hakkında konuşmadığını aktaran Yavuz Aydın, “Sperm kalitesi, embriyonun sağlığını ve kalitesini etkileyen faktörlerden biri. Sperm kalitesi olarak tanımladığımız ifade ise sperm şekli, sayısı ve hareketliliğinden oluşuyor. 50 yaş üzeri erkeklerde, testis hastalıkları ya da hormonal bozuklukları olan kişilerde sperm kalitesinin düşük olduğu göze çarpıyor. Yeni gelişen tüp bebek teknoloji sayesinde sperm kalitesinin belirli oranlar içerisinde düşük olması artık bebek sahibi olmaya engel olmuyor. Kalitesi düşük olan spermler testisten iğnelerle alınarak döllenebiliyor.” ifadeleri ile akıllardaki soruları giderdi.

Sperm kalitesini ne etkiliyor?

Yavuz Aydın son olarak sperm kalitesini etkileyen durumlardan da söz etti. Sağlıklı beslenmek, çok fazla sigara ve alkol tüketmemek, ideal kiloda olmak, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak ve düzenli egzersiz yapmak sperm kalitesini yükselten etmenler arasında yer alıyor. 

Yorumlar (0)