Tüm dünyada 70 milyon kişiyi ilgilendiriyor! Mozart'ın iyileştirici etkisi...

Son yıllarda klasik müziğin insan sağlığına etkisi sık sık gündeme geliyor. İtalya’da gerçekleştirilen bir çalışmada Mozart müziğinin epilepsi hastaları üzerindeki etkileri incelendi. Detaylar haberin ayrınısında…

SAĞLIK 06.01.2022, 11:02 07.01.2022, 14:28
Tüm dünyada 70 milyon kişiyi ilgilendiriyor! Mozart'ın iyileştirici etkisi...

Klasik müzik dinlemenin insan sağlığı üzerindeki etkileri 1990’lı yıllardan beri araştırmalara konu oluyor. Ancak o tarihlerde gerçekleştirilen araştırmalar katılımcı sayısının az olması ve değişken sayısının çok fazla olması gibi nedenlerden ötürü bazı uzmanlarca şüpheyle yaklaşılmıştı. Ancak yine de klasik müzikle tedavi yöntemleri birçok tedavide kullanıldı. Geçtiğimiz günlerde bu anlamda gerçekleştirilen çalışmalardan biri de Mozart müziğinin epilepsi hastaları üzerindeki etkisine yönelikti.

150 çalışma incelendi

İtalya’da yer alan Pisa Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çalışmada araştırmacılar bu konu üzerinde daha önce yayımlanmış 150’ye yakın makaleyi inceleyerek bu makalelere ilişkin değerlendirme yapıldı. Yapılan bu değerlendirme sonrasında Mozart müziğinin epilepsi rahatsızlıkları çeken insanlar üzerindeki etkisini en iyi temsil edebilecek 12 araştırma ele alındı.

Yapılan araştırmalara göre Mozart müziğini rutin bir şekilde dinleyen epilepsi hastalarında nöbet sayılarında ve gün içerisinde normal dışı olan beyin aktivitelerinde azalma yaşandığı görüldü. Hatta bu etki o kadar kuvvetli ki müziği bir sefer dinleyen hastalarda bile olumlu sonuçlar alındı.

Önceki araştırmalardaki eksiklikler

Pisa Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu araştırma Mozart müziğinin epilepsi hastaları üzerindeki etkilerini inceleyen ilk araştırma değil ancak son yıllarda ortaya çıkan araştırmalarla birlikte geçmiş araştırmaları incelemek son derece önemliydi. Zira bu araştırmalarda birçok değişken olabiliyor. Örneğin bazı araştırmalar Mozart müziğini tek sefer dinlemenin etkisini ele alırken bazı araştırmalar ise günlük rutin bir şekilde dinleme yapılması durumunda oraya çıkacak etkileri ele alıyordu. Bu nedenle genel bir yorum çıkarmak pek söz konusu değildi.

70 milyon epilepsi hastası var

Epilepsi dünya üzerinde oldukça yaygın görülen bir hastalık. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık 70 milyon insan epilepsi rahatsızlıklarından şikayetçi. Epilepsi rahatsızlığı genel olarak tedavi edilse de bu ilaçlar epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda işe yaramıyor bu nedenle tedavi olarak ilaç dışında diğer yöntemlerinde denenmesi gerekiyor. Bu şekilde sınanıp test edilecek yöntemlerle epilepsi hastaları için yeni tedaviler oluşturulabilir.

En çok kullanılan parça: Sonata For Two Pianos, K. 448

Yapılan araştırmalara göre Mozart müziği epileptik nöbet yaşayan hastaların nöbetlerinde yüzde 30 ila yüzde 65 arasında bir azalmaya neden olduğu keşfedildi. Ancak yaşanan bu azalmanın yoğunluğu hastadan hastaya ve kullanılan müziğe göre de değişebilmekte. Yapılan orijinal çalışmalarda en çok kullanılan parçalardan biri “Sonata for two pianos, K. 448” parçası oldu. Bunun yanı sıra K545 Piyano Sonatı da tercih edilen ve etkisi yüksek olan parçalardan biri çıktı.

Her ülkenin farklı müzik kültürü vardır ve Mozart müziğinin epileptik nöbetleri azaltmasındaki ana sebebi olarak müziğin bazı psikolojik ihtiyaçlarımızı karşıladığı fikri öne sürülebilir. Bu nedenle diğer müziklerin de epileptik nöbetler üzerinde olumlu etkileri olabilir ancak özellikle Mozart müziğinin kullanılmasının ana sebeplerinden biri bu parçaların ayırt edici ritim yapılarının olması. Böylelikle parçalar sistematik bir şekilde daha rahat analiz edilebiliyor.

Ritmin insan doğasındaki önemi

Öte yandan ritmin de insan doğası için büyük bir önemi var. Örneğin yeni doğum yapmış olan anneler bebeklerini içgüdüsel olarak sol kolunda taşırlar. Böylelikle doğmadan önce annesinin kalp atış ritmine uyum sağlayan bebekler sol kolda tutulduklarında annelerinin kalp atış ritimlerini tekrar rahat bir şekilde duyabildikleri için daha huzurlu ve iyi hissederler. Yine canımız sıkıldığında ya da endişe duyduğumuzda el, kol ve bacaklarımızla ritmik hareketler yaparak bu gerginlikten uzaklaşmaya çalışırız. Sonuç olarak ritmin insan doğası için büyük bir önemi olduğu söylenebilir.

Geriye dönük bir çalışma olan bir araştırmanın gösterdiği bir diğer şey ise müziğin ve ritmin insan zihni ve psikolojisi üzerindeki etkilerini anlamak için daha detaylı ve sistematik çalışmalar yapılması gerektiği. Özellikle son 20 yılda iyice gelişen FMRı ve beyin stimülasyonu teknikleri ile belirli bir değişkenin beynin hangi bölgelerini harekete geçirip hangi bölgelerinde deaktivasyona neden olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.

Yorumlar (0)