TSH Nedir? TSH Yüksekliği/Düşüklüğü Belirtileri

TSH yani tiroid uyarıcı hormon ya da tiroit stimülan hormon tiroit bezine diğer hormonları nasıl üreteceğini söyleyen hormondur.

SAĞLIK 06.08.2020, 00:12
TSH Nedir? TSH Yüksekliği/Düşüklüğü Belirtileri

Hipofiz bezi tarafından üretilen bu hormonun eksikliği kabızlık, yorgunluk, kuru cilt, saç dökülmesi, kilo alma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tiroit bezinin düzgün şekilde çalışıp çalışmadığını anlamak için insanlara bu test yapılır ve yükseklik ya da düşüklük durumu olup olmadığı kontrol edilir. Aşırı aktif durumu hipertiroidizm, aşırı düşüklük durumu ise hipotiroidizm olarak isimlendirilir. Eğer bu yükseklik ya da düşüklük durumları tedavi edilmeze yaşanan tiroid bozukluğu daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Normalde tiroit hormonları T3 ve T4 olmak üzere iki çeşide ayrılır. Genellikle T4 hormonu vücutta daha fazla bulunmaktadır.

TSH Yüksekliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

TSH yüksekliği tiroit hormon seviyesinin bezin uyarılmasına rağmen fonksiyonlarını yerine getirebilecek yeterlilikte olmadığını ifade eder. Bu hipotiroidi durumunda tüm vücut etkilenerek metabolizma yavaşlar. İlk evrede belirgin bulgular göstermeyen bu hastalıkta zaman içerisinde eklem ağrıları, obezite, kalp hastalıkları ve kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bazı kadınlarda adet dönemlerinde değişiklik görülürken hafızanın zayıflaması, saçlarda zayıflama, nörolojik semptomlar da görülebilir. Bunlar virüslere bağlı hastalıklar, tiroit cerrahisi, boyuna radyasyon tedavisi ya da radyoaktif iyot, hashimato tiroidi ve hamilelikten sonra görülen postpartum tiroidi gibi durumlar sonrasında ortaya çıkar. Tedavisi için iç hastalıkları uzmanı, aile hekimleri ya da endokrinoloji uzmanlarına başvurulur. Bu tedavide çoğunlukla hormon takviyesi uygulanır.

TSH Düşüklüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

TSH düşüklüğü tiroit bezinin normalden fazla çalışmasını ifade eder. Bu durum genellikle çok fazla tuz alınması ya da otoimmün hastalık sebebiyle meydana gelir.

Ellerde titreme, gözlerde ileri derecede büyüme, sinirlilik, sık sık idrara çıkma, adet düzensizliği, kaslarda güçsüzlük, ağız kuruluğu, çabuk kilo alma, uykusuzluk, dikkat bozukluğu, sıcağa karşı tahammül edememe gibi durumlar tsh düşüklüğü belirtileri arasında yer alır. Bu durumun tedavisi için anti tiroit ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır. Bunlardan hangisinin tercih edileceği sağlık kuruluşunda yapılan kontroller ve muayene neticesinde hekim tarafından belirlenir. Tedavi şekli hastanın özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir.

Yorumlar (0)