Tıp literatüründe ilk: Ölümcül genetik hastalığa anne karnında tedavi

Ölümcül olarak bilinen ve dünya üzerinde nadir bir şekilde görülen bir genetik hastalık Kanadalı tıp uzmanları tarafından tedavi edildi. Anne karnında bulunan bir yapılan tedavi tıp literatüründe büyük bir olaya imza atıldığını gözler önüne seriyor.

SAĞLIK 10.11.2022, 13:33
Tıp literatüründe ilk: Ölümcül genetik hastalığa anne karnında tedavi

Tıp alanı gün geçtikçe geliştirdiği ve uyguladığı tedavilerle geleceğe ışık tutuyor. Anne karnında olan bebeklerde nadir bir şekilde görülen ve ölüme yol açan genetik hastalığın Kanadalı tıp uzmanları tarafından tedavi edilmesi, dünya tıp literatürüne büyük bir imza attı.

Daha önce iki çocuğunu kaybetmişti

Başkent Ottawa’da bulunan Ottawa Hastanesi ve Doğu Ontario Çocuk Hastanesi'nde çalışmalarına devam eden doktorlar, Sobia Bashir adında bir annenin bebeğine, Pompe hastalığı tanısı koydu.

Daha öncesinde de aynı genetik rahatsızlık nedeniyle iki defa çocuklarını kaybeden Sobia ve Zahir Bashir çifti, doktorlar tarafından kendilerine iletilen deneysel tedavi teklifini kabul etti.

Pompe rahatsızlıklarında görülen eksik olan bir enzimi bebeğe verebilmek adına çalışmalara başlayan ekip, Sobia Bashir’e hamileliğinin 24. ve 37. haftaları aralığında altı defa infüzyon verdi.

Söz konusu enzim, ultrason desteğiyle yönlendirilerek, göbek kordonu damarına iğneler yoluyla enjekte edildi.

Tıp literatürüne büyük iki imza

Ottawa Hastanesinde yapılan işlemler sonrasında doğum gerçekleşti ve 22 Haziran 2021 tarihinde Ayla bebek dünyaya gözlerini açtı. Daha sonra Ayla bebeğe uygulanan testler, kas ve kalp gelişiminin normal seviyelerde olduğunu gösterdi.

Dünya tıp literatürüne geçen söz konusu tedavi, "dünyanın ilk rahim içi tedavisi" ve "bir genetik hastalık için anne karnında tedavi edilen ilk bebek" şeklinde birçok makaleye konu olarak tescillendi.

Yorumlar (0)