Temaslılar için karantina süreleri değişti

Yüksek riskli kişilere bakım verilmiş alanlarda kalan veyahut hizmet verenler arasından hatırlatma dozunu olmayan ve son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız yakın temaslı olan kişiler 10 gün karantinada kalacak.

SAĞLIK 15.01.2022, 01:20 15.01.2022, 01:33
Temaslılar için karantina süreleri değişti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığında Çarşamba günü düzenlenmiş olan Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nda izolasyon ve karantina kurallarına dair alınmış olan yeni kararların düzenlendiği rehberde, yüksek riskte olan kişilere bakım verilen alanlarda kalan veyahut hizmet verenlerin karantina süreleri de paylaşıldı.

10 gün süresince hizmet veremeyecekler

Buna göre, yüksek riskli kişilere bakım yapılan alanlarda görevli hatırlatma dozunu yaptırmış veya son 3 ay içinde hastalığı geçirmiş koronavirüs yakın temaslısı olan kişiler karantina uygulanmasa dahi 10 gün süreyle riskli gruba hizmet veremeyecek.

Yüksek riskli kişilere bakım…

Ceza infaz kurumları, yaşlı bakım evleri gibi yüksek riskli kişilere bakım verilen alanlarda kalan veyahut hizmet veren, hatırlatma dozunun yaptırmamış veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız koronavirüs temaslısı kişilerin karantina süresi 10 gün olarak belirlendi.

Yüksek riskli olan kişilere hizmet veren kişiler, 7. günde karantina süreleri bitmiş olsa dahi 10 gün süreyle riskli gruba hizmet sağlayamayacak.

Bununla beraber söz konusu alanlarda kalan veyahut hizmet verenlerden koronavirüsü hafif veya asemptomatik olarak geçirenlerin izolasyon süresi 10 gün önerildi.

Yakın temaslı olan kişilere 10 gün boyunca maske ve mesafe uyarısı

Bununla beraber hatırlatma dozunu yaptıran veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçiren koronavirüs yakın temaslısı kişiler karantinada olmayacak, mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyup, kendi semptomlarını da izleyerek günlük yaşamlarına dönebilecek. Bu kişilerde eğer semptom gelişirse, semptomun geliştiği gün PCR testi uygulanacak.

Yakın temaslı kişilere 10 gün maske-mesafe uyarısı

Bununla beraber hatırlatma dozu yapılan veya son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmiş koronavirüs temaslısı olan kişiler karantinaya girmeyecek, mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyup kendi semptomlarını takip ederek günlük yaşamlarını sürdürebilecek. Bu kişilerde eğer semptom gelişirse semptom geliştiğinde PCR testi olacak.

Yayımlanan rehberde karantina uygulanmasa dahi kısmi risk sebebiyle yakın temaslı olan kişilerin 10 güne dek maske ve mesafeye azami düzeyde dikkat etmeleri gerektiği kaydedildi.

Aşısız olan temaslılara 7 günlük karantina

Hatırlatma dozunu yaptırmamış, son 3 ay içerisinde hastalığı geçirmemiş veya aşısız olan kişilerden yakın temaslı olanlar, 7 gün boyunca karantinada olacak. Karantina süresince eğer semptom gelişmezse yedinci günde de test vermeksizin karantina sonlandırılacak.

Karantina süresince bir semptom gelişmesi durumundaysa semptom geliştiğinde PCR testi gerçekleştirilecek.

Virüsü hafif bir şekilde geçiren kişilere 7 günlük karantina

Koronavirüsü hafif bir şekilde geçiren kişilere de aşı durumuna bakılmaksızın semptomları olan kişiler semptom başlangıcı itibarıyla, semptomu bulunmayan kişiler ise ilk PCR testi için numune alınması itibarıyla 7 gün süresince izolasyonda olacak. 7 günün sonunda hafif semptomlu veya semptomsuz olup da 24 saat içerisinde antipiretik almaksızın ateşi bulunmayan kişilerin izolasyonu PCR testi yapılmaksızın sonlandırılacak.

Bu kişilerin kısmi riskten dolayı 10 güne dek mesafe ve maskeye azami düzeyde dikkat etmesi büyük bir önem taşıyor.

Yorumlar (0)