Telefonlardan gelen tehlike! Yaşam süresini düşürüyor

ABD'de gerçekleştirilen bir araştırma akıllı telefon ekranlarına uzun sürelerde bakmanın yaşam süresini düşürdüğünü ortaya çıkardı.

SAĞLIK 09.06.2022, 10:23 09.06.2022, 10:31
Telefonlardan gelen tehlike! Yaşam süresini düşürüyor

ABD’deki Buck Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bir araştırma telefon ekranlarına uzun süre bakmanın hem organlara hem de göze zarar verdiğini ortaya çıkardı.

Meyve sinekleri üzerine inceleme yapıldı

Uzmanların meyve sinekleri üzerinde yaptığı araştırmada ekran ışığına daha az maruz kalanların daha uzun süre hayatta kaldığını belirledi. Uzmanlar bu tarzda ışıkların uzun zamanlarda insan bedenine zarar verdiğini duyurdu.

Ekrana uzun süre bakmak sadece gözü bozmuyor

Ekranlara uzun vadede bakmanın gözde iltihaplanmaya neden olabileceğini dile getiren bilim insanları, “Gözler normalde devamlı olarak dış dünya ile etkileşim içerisindedir. Bu durum bağışıklık savunma sistemlerinin daha aktif olmasına kadar ulaşabilir” dedi.

Araştırmayı gerçekleştiren Profesör Doktor Pankaj Kapahi, “Telefona ve bilgisayar ekranlarına devamlı olarak bakmak, uzun süreli ekranlardan ayrılmamak ve ışık kirliliğine maruz kalmak sirkadyen dediğimiz düzeni alt üst ediyor. Gözün bağışıklık sistemine tahribat veriyor. Ekran ışığı sadece görmede sorun yaratmıyor. Bunun ötesinde beyne ve bedenin geri kalanına hasar veriyor” şeklinde ifade etti.

Genel sağlık ve göz sağlığı bağlantılı

Bilim insanları genel sağlık ve göz sağlığı arasında bir bağ olduğunu dile getirerek, ekranlara uzun vadede bakmanın yaşam süresini azaltabileceğine de dikkat çekti.

Yorumlar (0)