Tedavi edilmeyen hepatit öldürüyor! İşte belirtileri!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, hepatit hastalığının tedavi edilmemesi halinde siroza ya da karaciğer kanserine yol açabileceğini kaydetti. İşte hepatit hastalığının belirtileri ve tedavisine ilişkin bilgiler...

SAĞLIK 25.07.2022, 14:36 26.07.2022, 14:46 Hakan Öksüz
Tedavi edilmeyen hepatit öldürüyor! İşte belirtileri!

Hepatit hastalığının ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, uyarılarını sıraladı. Hepatit hastalığının kesin tedavisinin bulunduğunu belirten Uğurcan, "Tedavi edilmeyen hepatit hastalığı, karaciğer kanseri ve siroza yol açabiliyor. Bir hayli riskli olduğunu belirtmek gerekir. Dünyada farklı çeşitleri olsa da Türkiye'de daha çok A, B, C hepatitleri yaygın." ifadelerini kullandı.

"Bazı hepatit hastalıkları belirti göstermiyor"

Çeşitli virüsler veya mikroorganizmalar nedeniyle karaciğerin iltihap kapabildiğini aktaran Doğaç Uğurcan, "En tehlikeli yanı da bazı hepatit hastalıklarının hiçbir belirti göstermemesi. Tesadüf eseri başka bir hastalığın tedavisi sırasına anlaşılabiliyor. Daha çok 45 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Hepatitli kişilerin hastalığının takip edilmesi oldukça önemli. Eğer tedavi edilmezse siroza neden olabilir." dedi.

"Hepatit A genelde çocuklarda görülüyor"

Hepatit A'nın genellikle çocuklarda ortaya çıktığına işaret eden Doğaç Uğurcan, "Diğer hepatit hastalıkları gibi kronik hale gelmeyen akut bir enfeksiyon olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 1 hafta veya 10 gün içinde tedavi ediliyor. Yiyecekler, kaynağı belirsiz sular ya da umumi tuvaletlerden bulaşabiliyor. Çocukken geçirilen sarılıklar, bu nedenlerle ortaya çıkan bir tür hepatit hastalığıdır." diye konuştu.

"Cinsel yolla da bulaşabiliyor"

Hepatit B ve hepatit C hastalıklarının daha tehlikeli olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, "Cinsel yolla da bulaşabilen bu hastalıklar kronik hale dönüşebiliyor. Anneden bebeğe geçişi de mümkün. Hepatite neden olan virüs, karaciğere yapışıyor. Tedavi olmadan bu virüsü vücuttan atmak mümkün değil. Tedavinin yapılmadığı durumlarda hastalık kronikleşiyor ve bir süre sonra hasta, taşıyıcıya dönüşüyor." dedi.

Hepatitin bazı belirtileri

Çeşitli nedenlerle yapılan kan tahlillerinde hepatit bulgusuna rastlanabildiğini belirten, "Hepatit B hastalığının başlangıcında bazen sarılık görülmeyebiliyor. Eğer avuçların içinde ve gözlerde sararma varsa bu belirtidir. Öte yandan halsizlik, idrar renginin koyulaşması ve iştahsızlık gibi belirtilere de rastlanabilir. Bazen ise hiç semptom görülmez. Hepatit B'den hepatit C'ye geçişler yaşanabilir. Kesin tanı için kan tahlili gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"Hepatit artık tamamen tedavi edilebiliyor"

Sinsi bir hastalık olan hepatitin günümüzde kolaylıkla tedavi edilebildiğini kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, "Eski yıllarda tedavi mümkün değildi. Tedavi yöntemleri çok gelişti. Hepatit tedavileri ile birlikte hastalıkların siroz ya da kansere dönüşmesi engelleniyor. Tedavi edilmeyen hepatit ölüme götürür. Hepatit C hastalığında tedavi acilen başlar. Tedavi süresi 24 haftaya kadar çıkabilir. Hepatit A ve B için aşılar var. Uygulandığı takdirde tam koruma sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)