Tanımadığınız insanlarla iletişim kurmak sağlığınıza iyi gelebilir

Kendimizi kötü hissettiğimizde genellikle kendimize en yakın gördüğümüz insanlarla iletişim kurar yabancılarla iletişim kurmaktan kaçınırız. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir çalışmada yabancılarla sohbet etmenin de psikolojimize iyi geldiği keşfedildi.

SAĞLIK 01.01.2022, 23:07 01.01.2022, 23:29
Tanımadığınız insanlarla iletişim kurmak sağlığınıza iyi gelebilir

Kendimizi iyi hissetmediğimizde, yalnız hissettiğimizde ya da insanlarla sohbet etmek istediğimizde genellikle kendimize en yakın gördüğümüz insanları ya da ailemizi tercih ederiz. İletişimimizi bir grup insanla sınırlandırırız ve bu tür durumlarda tanımadığımız ya da iletişim halinde olmadığımız insanlarla sohbet etmek bize genellikle “gereksiz” gelebilir.

Amerikalı bir psikoloji dergisinde yer alan makaleye göre durum bunun tam tersini gösteriyor. Araştırmaya göre birçok insanın tanımadıkları insanlarla iletişim kurma hakkındaki düşüncelerinin yanlış olabileceği ortaya çıktı. Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar yaptıkları deneyler sonucunda insanların yabancılarla kurdukları derin sohbetlerin kişileri tahmin edilenden çok daha iyi hissettirebileceğini buldu.

Beklentiler gerçeği yansıtmıyor

Araştırmacılar insanların yabancılarla kurdukları etkileşimlerden beklentilerinin buldukları sonuçlarla uyumlu olmadığını keşfetti. Araştırmada 1800’ün üzerinde katılımcı yer aldı ve bu katılımcılardan yakın ya da yabancı olarak gördükleri kişilerle derin ve sığ olarak nitelendirilebilecek sohbette bulunmaları istendi. Deneyin sonucunda ise bu iki durum karşılaştırıldı.

Deney başlamadan önce katılımcılar derin sohbet olarak nitelendirilen sohbetten tam olarak ne beklediklerini uzmanlara söyledi. Gerçekleştirilen sohbetin sonrasında ise katılımcılara nasıl hissettikleri soruldu. Böylelikle insanların yakın ve yabancı kişilerle kurdukları iletişimden bekledikleri ile gerçekte ne hissettikleri karşılaştırıldı. Yani kısaca beklentiler ile realite karılaştırılmış oldu. Karşılaştırmalar sonrasında insanların yabancılarla kurulan iletişimi hafife aldıkları ve bu insanlarla kurulan iletişim sonrasında kendilerini çok daha iyi ve huzurlu hissettikleri anlaşıldı.

Yüzeysel ve özel sohbetler

Deneyin diğer aşamasında ise sığ olarak nitelendirilebilecek yüzeysel sohbetler ile derin olarak nitelendirilebilecek daha özel sohbetleri yakın ve yabancı olarak görülen insanlarla yaptığımızda ne gibi farkların olabileceği araştırıldı. Deneyin bu aşamasında insanların yakınları ile kurdukları iletişimdeki beklentilerinin, yabancılarla kurdukları iletişimdeki beklentilerinden daha doğru çıktı. Nitekim insanlar kendilerine yakın gördükleri insanlarla ne tür bir iletişim kurabileceklerini aşağı yukarı tahmin edebiliyorlar ve beklenti genelde doğru çıkıyor.

Psikolojik bariyerler oluşabiliyor

Öte yandan araştırmacılar insanların beklenti ve ilgilerinin yabancılarla kurdukları derin sohbete bir engel oluşturup oluşturmayacağı ve her iki tarafın birbiri hakkındaki düşüncelerini de inceledi. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları çalışmanın amacının insanların sistematik olarak diğer insanları küçük görüp görmediği, bu insanlara ne kadar ilgi duyduklarını ve o insanlardan çekinip çekinmediklerini anlamak olduğunu ifade etti. Yapılan araştırma sonucunda ise insanların sevecen olarak gördükleri insanlarla konuşurken derin konulardan bahsetmeye daha istekli oldukları saptandı. Bu durum uzmanların teorisini destekleyecek şekilde kötü beklentilerle yapılan bir konuşmada psikolojik bariyerlerin oluşabileceğini doğruladı.

Daha derin sohbetler yapın

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuçların kültürden kültüre göre değişebileceğini vurgulayan bilim insanları yaşam kalitesinin de sosyal ilişkilerin kalitesini doğrudan etkilediğini ve yaşam standardı daha yüksek olan ülkelerde insanların yabancılarla iletişim kurmada daha açık görüşlü olduklarının altını çizdi. Bu nedenle insanlar kurulan güçlü iletişimin faydasının olabileceği, daha önce tanımadığınız bir insanla sığ ve önemsiz bir konuşma yapmak yerine daha derin sohbetler gerçekleştirmenin oldukça güzel sonuçlar doğurabileceği yapılan araştırmada belirtildi.

Yorumlar (0)