Tam kapanma geri gelecek mi? Bakan Koca açıkladı!

Koronavirüs vakalarının son dönemlerde artışa geçtiğini ancak hastane yükünde fazla bir artış olmadığını söyleyen Bakan Koca, kapatma uygulamasının geri gelip gelmeyeceğine dair iddialara açıklık getirdi. Hatırlatma dozlarının mutlaka yapılması gerektiğini aktaran Koca, "Koronavirüs tamamen yok olmayacak. Tedbirlere uymaya devam edeceğiz. Kalabalık ortamlarda maske takın." dedi.

SAĞLIK 19.07.2022, 11:08 Hakan Öksüz
Tam kapanma geri gelecek mi? Bakan Koca açıkladı!

Son zamanlarda artan koronavirüs vakalarına ilişkin açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karantina uygulamasının geri gelip gelmeyeceğine dair soruya yanıt verdi. Tam kapatmanın yeniden gündeme gelmeyeceğini kaydeden Koca, "Avrupa'da yaklaşık 1 ay önce yeni bir dalga başladı. Fransa ve Almanya gibi bazı ülkelerde vaka sayılarında ciddi artışlar görüldü." dedi.

"Hastane yükünde artış yok"

Vaka sayılarının Türkiye'de de arttığını ancak hastanelerdeki yükün fazla olmadığını aktaran Bakan Koca, "Günlük vaka sayıları, önceki aylara göre 40 kat arttı. Hastane yükündeki artışın ise sadece 3 kat olduğunu görüyoruz. Aşılama uygulaması, vakalar artsa bile yoğun bakıma yatan hasta sayısını ciddi oranda düşürdü. Hastanelerin yükü azaldı." ifadelerini kullandı.

"Hatırlatma dozu önemli"

Bayramdan önce de konuya dair uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Koca, hatırlatma dozlarının yapılmasının önemine değindi. Yaptırılan son aşının üzerinden 6 ay geçmesi halinde koruyuculuğu düştüğünü aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Özellikle de kronik rahatsızlıkları bulunan 50 yaş ve üzerindeki kişileri uyarıyoruz. Hatırlatma dozlarını yaptırın ve kalabalık ortamlarda maske takın. Yerli Turkovac aşısını öneriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kalabalık ortamlarda maske kullanımına devam edin"

"Salgın tamamen bitti" algısıyla hareket ederek rehavete kapılmamak gerektiğine değinen Bakan Koca, "Kalabalık ortama giren herkes maskesini takmalı. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız da maskenizi takın ve diğer insanlara bulaştırmayın. Pandemi dönemindeki en büyük kazanımlarımızdan biri de bu uygulamanın normalleşmesi oldu. Bazı erken dönem belirtileri varsa mutlaka test yaptırın. Hem ilaç hem de aşı konusunda sıkıntımız yok. Bununla birlikte maske kullanımı, mesafe ve hijyen gibi kişisel tedbirleri uygulamaya devam edin." ifadelerini kullandı.

"Koronavirüs tamamen yok olmayacak"

Koronavirüsün tamamen yok olmayacağını aktaran Bakan Koca, "Grip olarak bilinen influenza gibi mevsimlik bir hastalığa dönüşecek. Son dönemde yapılan incelemeler, ikisinin de benzer semptomlar gösterdiğini ortaya koydu. Boğaz ve kas ağrısıyla seyreden burun akıntısı, başlıca covid belirtileri olarak göze çarpıyor. Bazı kişilerde belirtiler daha ağır seyredebiliyor." dedi.

"Kapatma artık yok"

Yoğun bakımların yeniden açılmasının şimdilik söz konusu olmadığını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Panik havası yaratmaya gerek yok. Buna ilişkin ilk duyuruları zaten bizden alacaksınız. Koronavirüsle yaşamayı öğrendik. Maske uygulaması ve mesafe kurallarını biliyoruz. Bundan sonra tam kapatma gibi bir durum söz konusu olmayacak. Aşı ve ilaçlarla birlikte kişisel tedbirleri uygulayarak yaşayacağız." değerlendirmesini yaptı. 

Yorumlar (0)