Sürü bağışıklığını savunan bildiriye 10 binden fazla imza geldi!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında sürü bağışıklığını savunan Great Barrington Bildirisi'ne 10 binden fazla imza geldi. 

SAĞLIK 19.10.2020, 11:12 21.10.2020, 17:22
Sürü bağışıklığını savunan bildiriye 10 binden fazla imza geldi!

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 40 milyondan fazla kişi enfekte olurken, 1 milyondan fazla kişi yaşamını yitirdi. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Massachusetts eyaletine bağlı Great Barrington kasabasında üç bilim insanı tarafından bir bildiri imzalandı. Söz konusu bilim insanları şu şekilde:

Stanford Üniversitesi'nden Dr. Jay Bhattacharya,

Oxford Üniversitesi'nden Dr. Sunetra Gupta,

Harvard Üniversitesi'nden Dr. Martin Kulldorff.

Great Barrington Bildirisi ile toplu karantina kuralları reddedildi. Bilim insanları, karantina uygulamasının bırakılması ve sürü bağışıklığı yönteminin hayata geçirilmesi talep etti. 

Karantina uygulamasının toplumsal düzen üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu iddia eden araştırmacılar, "odaklı korunma" olarak nitelendirilen bir yöntemi tavsiye etti. Genç insanların daha az risk altında oldukları ve sosyal yaşamın tekrar normalleştirilmesi gerektiği ifade edilirken, "odaklı korunma" ile sürü bağışıklığının daha az risk altındaki kişiler arasında hızlı bir şekilde artacağı kaydedildi. 

Bilim insanları, "odaklı korunma" yönteminin sürü bağışıklığı olmadığını iddia etse de Great Barrington Bildirisi'nde 5 defa "sürü bağışıklığı" kavramına yer verildiği görüldü. 

Great Barrington Bildirisi'ne tepki gösterenler kadar destek verenler oldu. Great Barrington Bildirisi'ni 4 Ekim günü itibarıyla 10 bin 630 araştırmacı imzaladı. 536 bin vatandaş ile 29 bin 439 sağlık görevlisi de Great Barrington Bildirisi'ne imza atanlar arasında.

Trump yönetiminden destek geldi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, Great Barrington Bildirisi'ne destek verdi. Söz konusu bildiriye imza atan bilim insanları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sağlık Bakanı Alex Azar ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele ekibinde bulunan Scott Atlas ile görüşmede bulundu. 

Söz konusu bildirinin yanında olanlar arasında iklim değişikliğine karşı çıkan kampanyaları destekleyen Koch kardeşlere ait vakıflar da var.  

Dünya Sağlık Örgütü tepki gösterdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Great Barrington Bildirisi'ne karşı çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında uygulanan sürü bağışıklığı stratejisini "ahlâk dışı" olarak nitelendirdi.

Sürü bağışıklığının aşılama terimi olduğuna dikkat çeken Dr. Ghebreyesus, aşılar ile insanlar arasında sürü bağışıklığının sağlanabileceğini belirtti. 

Dr. Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) serbest bir şekilde yayılmasına müsaade edilmesini ahlâksızlık olarak nitelendirdi. 

Sürü bağışıklığı dışında birçok seçeneğin bulunduğunu aktaran Dr. Ghebreyesus, virüsün bulaşıcılığını kontrol altında tutmak ve insanların iyileşmelerini sağlamak için ülkelerin yapabileceği birçok hamlenin olduğunu söyledi.

Dr. Ghebreyesus, bunun, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) serbest bir şekilde yayılmasını sağlamak ve insanları kapatmak arasında bir seçim olmadığına dikkat çekti. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü, sürü bağışıklığının, insanlara yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaştırarak değil, insanları yeni tip koronavirüsten (Covid-19) koruyarak sağlanabileceğini ifade etti. 

Yorumlar (0)